Чатботът ChatGPT е използван от мрежа от ирански потребители за разпространение на текстове с цел влияние върху президентските избори в САЩ, предаде ДПА, като се позова на изявление на компанията OpenAI, разработваща софтуерното приложение.

"Блокирахме акаунти, свързани с иранска операция за влияние, използваща ChatGPT за генериране на съдържание по редица теми, включително предизборната кампания за президентския вот в САЩ", обяви компанията в изявление, разпространено снощи, цитирано от БТА.

"Засякохме и премахнахме група от потребителски абонаменти в ChatGPT, в които се публикува информация за целите на иранска операция за влияние под прикритие, позната като "Storm-2035", се казва още в изявлението на OpenAI. "Не забелязахме признаци въпросните публикации да са достигнали до значима аудитория", допълват от компанията.

В разпространяваните текстове, които се имат предвид, се твърди, че на кандидат-президента на Републиканската партия на САЩ Доналд Тръмп е налагана цензура, или че например той искал да се обяви за крал, посочва ДПА.

Предмет на публикациите са теми от войната в ивицата Газа до неотдавнашните Олимпийски игри плюс модата, уточняват от OpenAI, като добавят, че целта е текстовете да бъдат публикувани и в онлайн платформи и да послужат за статии с невярна информация в уебсайтове.

Чатботът ChatGPT може да произвежда за секунди текстове със своя голям езиков модел, което води до опасения, че с това може да бъде злоупотребено за дезинформация или мащабна пропаганда на сравнително ниска цена, пояснява ДПА.