ГЕРБ настоява Калин Стоянов да бъде освободен като вътрешен министър. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на специална пресконференция.

Той изтъкна като причина за това факта, че Стоянов вчера вдигна юмрук пред президентството по време на "спонтанните" полицейски протести в негова защита.

Борисов заяви, че Горица Грънчарова-Кожарева е трябвало да подаде друго име за вътрешен министър вчера.

Доскоро Борисов и ГЕРБ подкрепяха Стоянов. Самият Борисов обясни, че тази подкрепа е била принципна - защото е бил човек от системата, назначен за шеф на ГДБОП от вътрешния министър Бойко Рашков. За пореден път лидерът на ГЕРБ каза, че Стоянов е бил предложение за поста на "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Вчера какво видях? Няколко недопустими действия - вътрешен министър с вдигнат юмрук пред президентството. Не е допустимо", заяви Борисов.

Той посочи, че е защитавал Стоянов в миналото, но не знае защо вчера той е направил това.

"При това му действие категорично от ГЕРБ настояваме той да бъде освободен", заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ посочи, че това не може да е вътрешен министър, наблюдаващ изборите. По думите му Горица Грънчарова-Кожарева е постъпила "много прибързано". Според него е трябвало да помисли и да върне друго име за кандидат за вътрешен министър.

"Не може държавата да става заложник на вътрешен министър, който и да е той", каза Борисов.

Според него Кожарева-Грънчарова също трябва да подаде оставка след вчерашното й "тичане при главния прокурор".

"Абе, с кой акъл замесвате и главния прокурор", попита Борисов.

Той призова президента Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев да намерят формула и да отстранят Стоянов, да се избере приемлива фигура на вътрешен министър и "по най-бързия начин да се отиде на изборите".

От думите на Борисов стана ясно, че той не подкрепя инициативата на "Продължаваме промяната - Демократична България" за консултации в парламента за попълването на "домовата книга", за да има повече варианти за служебен премиер.

"Сега някакво мнозинство ще излъчи премиер. Е, това е върхът на безпринципността. Има премиер, когото народът избира. Всякакви трикове - петият, шестият, седмият са абсурд и затова нищо не работи", каза още Борисов.