Законът за въвеждане на еврото, приет в началото на месеца от Народното събрание, е обнародван официално в брой 70 на Държавен вестник. Това означава, че противно на някои очаквания, президентът Румен Радев е решил да не налага вето.

През последните няколко години Радев не е отхвърлял амбицията на страната ни да въведе европейската валута, но до съвсем скоро смяташе, че страната ни не е готова за това.

"България трябва да влезе в еврозоната, когато е готова, а не когато ни се иска и на всяка цена. Страната трябва да изпълни критериите за инфлация и дефицит, но не за сметка на "обществено-икономическото развитие", обяви той миналата година.

Тогава Радев подкрепи и идеята на "Възраждане" за референдум за еврото - макар такова допитване да е противоконституционно и в крайна сметка не се проведе. 

"Възраждане" и БСП - две партии, с които президентът споделя позиции - гласуваха против законопроекта, а ИТН се въздържаха.

Той обаче не предвижда точна дата за приемането на единната европейска валута. Вместо това описва в детайли как ще стане преминаването от лева към еврото - например "периода на двойно обозначаване", при който в продължение на година цените ще бъдат обявявани както в двете валути. Левът ще остане законно платежно средство само месец заедно с еврото. Сметките на всички ще бъдат автоматично и без такси обърнати от левове в евро.

Датата на влизането ни и обменният курс ще бъдат определени от Съвета на ЕС с единодушно решение на страните членки на еврозоната.