Две партии, стар референдум, две противоположни агитационни кампании.

"Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН) обявиха днес нова инициатива с предизборен привкус: внасят предложение в деловодството на Народното събрание, в което ще искат парламентът да свика референдум за запазване на българския лев. Това обявиха съвместно Цончо Ганев ("Възраждане") и Тошко Йорданов (ИТН).

Става въпрос за същия референдум, иницииран от "Възраждане", който точно преди година Народното събрание отхвърли, а казусът отиде в Конституционния съд, пратен там от двете партии. Бяха събрани 604 000 подписа, 470 973 от които валидни.

И въпросът ще е същият: 

"Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?".

Вносителите обаче смятат да проведат противоположни агитации. От "Възраждане", разбира се, ще агитират против еврото, докато ИТН - за приемането на еврото.

Тези странни намерения председателят на парламентарната група на ИТН обясни с позицията на партията "за" общата европейска валута, но когато България е готова. Но най-вече: със страстта на самата ИТН към допитванията до народа, каквито също организира в миналото. Партията на Станислав (Слави) Трифонов се солидаризира с "Възраждане" заради отказа на НС да приеме стотиците хиляди валидни подписи.

"Ние от ИТН смятаме, че трябва да влезем в еврозоната, когато сме готови. Подкрепяме, защото "Възраждане" положи усилия и предишното НС наруши собствения си закон и изхвърли в кошчето 604 000 подписа.

Ще искаме нашите хора да гласуват против въпроса, но смятаме, че трябва да се произнесе народът", обясни Йорданов.

"Решението на КС не определи въпроса като противоконституционен, затова го внасяме отново" - заяви и Цончо Ганев.

А защо внасянето наново на стария референдум понамирисва на предиизборно? Заради последната реплика на Ганев:

"Който не иска да бъде питан българският народ, ще си понесе електоралната отговорност."

Отхвърленият референдум на "Възраждане" се превърна в казус, тъй като формално отговаряше на закона за събрания брой действителни гласове. (Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание).

Мнозинството обаче отхвърли референдума с основния мотив: че макар въпросът да е витиевато формулиран, по същество той представлява произнасяне по ратифициран международен договор, което законът забранява.

Така "Възраждане" и ИТН сезираха КС. Но той отклони искането относно конституционносъобразността на въпроса. А искането за установяване на противоконституционност на решението на парламента по повод този референдум бе отхвърлено.