Европейската комисия съобщи във вторник, че е поискала разяснения от България по приемането на поправките в закона за образованието, чрез които се забранява "ЛГБТИ пропагандата в училище".

Писмо до министъра на образованието Галин Цоков е изпратено от еврокомисаря за равенството Хелена Дали на 13 август, след като президентът Румен Радев пусна поправките за обнародване. Министърът има две седмици да даде обяснение за необходимостта от законовите промени.

Народното събрание прие в началото август на промени, с които се забранява обсъждането на сексуалната ориентация и половата идентичност в училищата,

Говорителят на комисията съобщи, че тя изчаква обясненията от София, за да почне оценка дали законовите промени не нарушават европейското право.

"Равенството и уважението към достойнството и основните права са основополагащи ценности на ЕС и са записани в договорите. Европейската комисия е готова да се бори с дискриминацията и предизвикателствата, пред които е изправена ЛГБТ общността, включително в образованието", заяви говорителят на Европейската комисия.

Законовите поправки, забраняващи "гей пропагандата" в училище, бяха критикувани от различни правозащитни групи, а комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти заяви, че е "дълбоко обезпокоен" от приетия от българския парламент закон и призова президентът да не го парафира. Въпреки международния натиск и протестите в България Радев не наложи вето и подписа промените на 15 август.

В момента в ЕС има подобен закон само в Унгария и Европейската комисия води наказателна процедура срещу правителството на Виктор Орбан заради нарушаване на основните права на гражданите.