Промените в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняващи "пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация" в училище, не били дискриминиращи.

Това обяви вицепрезидентката Илияна Йотова, дни след като президентът Румен Радев пусна закона на "Възраждане" да мине без вето, въпреки призивите на Съвета на Европа и стотици български интелектуалци, организации и граждани.

"Определено не можем да говорим в случая за отнемане на права. Крайно време е в България да не гледаме нещата само в черно и бяло, защото аз последните дни се наслушах на толкова много глупости от противниците на Закона, което не е сериозно и спрямо самите тях, и към нас като българи, и като общество”, каза Йотова пред Нова ТВ.

Законът, проект на "Възраждане" и приет с гласове от ГЕРБ, ИТН, БСП, "Величие" и ДПС на Доган, е почти идентичен на първият закон срещу ЛГБТ хората в Русия, приет през 2013 г. по предложение на партията на Путин "Единна Русия". Със същите мотиви и същия език - за "нетрадиционна сексуална ориентация" - руската Дума прие законопроекта тогава и продължи да затяга законите срещу хората с различна ориентация и до сега.