В продължение на конституционната процедура по назначаване на служебно правителство, държавният глава Румен Радев ще има срещи и разговори днес с определените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател. Това съобщиха вчера от прессекретариата на президента.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията, за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

В понеделник Румен Радев заяви, че няма да подпише указа за служебното правителство, предложено от Горица Грънчарова–Кожарева. Причината е отказът на кандидата за служебен премиер да смени служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, припомня БТА.

Държавният глава поиска от Народното събрание да попълни списъка, от който може да избере служебен премиер. „Искам най-отговорно да призова Народното събрание да изпълни своите задължения по попълването на „домовата книга“, за да мога аз от своя страна пълноценно да изпълня моите задължения по чл. 99 от Конституцията по съставяне на служебно правителство“, каза президентът Радев. От десетте потенциални кандидати за министър-председател, две са вакантни, две – с изтекъл мандат, и при четиримата представители на Българската народна банка има усложнения, свързани и с европейското законодателство, посочи президентът.

Въпреки тези дефицити и усложнения ще продължа да работя с тези потенциални кандидати, които до момента отказват, за да можем да ограничим задълбочаването на политическата криза, каза още държавният глава.

Реакции на политическите сили

Различни бяха реакциите на политическите формации относно призива за попълване на списъка с имена, от който може да бъде избран служебен премиер.

ГЕРБ няма да участва в избор на омбудсман и на заместник-председател на Сметната палата, които после мнозинството да направи премиер, заяви вчера председателят на партията Бойко Борисов. "Премиерите се излъчват на избори. Отпред застава лидерът на победителите и носи политическата отговорност. Такива сме били ние“, добави Борисов.

Нашата теза е ясна - да следваме закона, като Народното събрание има правомощия да избере хората от „домовата книга“, каза Кирил Петков от парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), който коментира възможността да се попълнят длъжностите, от които президентът може да избере служебен премиер.

Решението е да се помисли за евентуално обновяване на структурите на властта, но в никакъв случай не трябва в тях да има хора на ПП-ДБ, защото не е ясно дали не са на Пеевски, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Конституцията на България беше прегазена, заяви председателят на парламентарната група на ДПС и (съ)председател на ДПС Делян Пеевски. Тази ситуация трябваше да бъде решена вчера по начина - президентът да не наруши Конституцията, той безвъзвратно я наруши, коментира Пеевски.

Не може да се подхожда по такъв начин. Нека да изчакаме президентът в следващите няколко дни да вземе своето решение, каза председателят на парламентарната група на "БСП за България" Борислав Гуцанов на въпрос дали ще подкрепят попълването на така наречената "домова книга", за да може да се избере служебен министър-председател.

Причините за създалата се политическа ситуация са промените в Конституцията, отнасящи се до назначаването на служебните кабинети, бързо трябва да бъдат отворени процедурите за попълването на т.нар. домова книга, от която президентът да избере евентуален служебен премиер, посочи председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

"С оглед на това, че доста хора отказаха и виждаме, че списъкът е доста ограничен, надяваме се това да се споделя от всички, Народното събрание би следвало да попълни "домовата книга" с всички позиции, така че да има избор", каза (съ) председателят на ДПС и част от нечленуващите в парламентарни групи депутати Джевдет Чакъров.