Сериозен разнобой беляза извънредната сбирка на Председателския съвет на Народното събрание днес. Той се събра заради кризисната ситуация с избора на ново служебно правителство. Припомняме, че вчера президентът Румен Радев отказа да назначи предложения от Горица Грънчарова-Кожарева кабинет след настояването й, че Калин Стоянов следва да остане вътрешен министър. Държавният глава върна топката на парламента, като призова да се запълнят вакантните позиции в т.нар. домова книга, от която може да избират кандидатури за служебен министър-председател.

Днес предиобед е бил свикан Председателски съвет в Народното събрание, на който да се обсъди кризисната ситуация. Припомняме, че парламентът тази и другата седмица е в лятна ваканция, която засега, изглежда, че няма да бъде прекъсната.

След заседанието на Председателския съвет водачът на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов обясни, че това била една „седянка“.

„Имаше странен Председателски съвет, абсолютно безсмислен. „Възраждане“ не дойдоха. ПП-ДБ дойдоха, видяха Делян Пеевски и излязоха. Форматът Председателски съвет означава, че там присъстват представители на партиите, които са с парламентарни групи. Тоест тяхната щуротия – правим среща без Пеевски, отиваме на среща с Пеевски, показва, че там понякога когнитивният дисонанс е водещ. БСП заяви, че според тях този парламент и изчерпан и не трябва да се предприемат никакви смени. ГЕРБ знаете какво казаха, нищо по-различно. ДПС искат избори. Ние заявихме нашата позиция, че причината е тази малоумна смяна на Конституцията и в тази ситуация максимално бързо трябва да отворим процедурите, за да изберем двама заместници в Сметната палата, омбудсман, заместник-омбудсман и един подуправител на БНБ, защото (Андрей) Гюров не отговаря за нищо. ПП и там забъркаха каша, издигайки човек, който е в противоречие с правилата. Тоест евентуално президентът Румен Радев да има възможност от допълнителни пет човека да избира“, разказа Тошко Йорданов, цитиран от БТА. 

„Кирил Петков и Делян Пеевски се скараха, и Пеевски го попита в прав текст ще отрече ли, че е стоял на задната седалка заедно с Петър Петров от ДАНС, а на предната седалка е бил Калин Стоянов, и са уговаряли Калин Стоянов да е шеф на МВР тогава. И той не отрече. Ето как е бил избран Калин Стоянов. Идете сега при Кирил Петков и го попитайте за кого плаче, при положение че е избирал Калин Стоянов, ние – не“, каза още Тошко Йорданов пред медиите за случилото на днешния Председателски съвет. 

Попитан дали Димитър Главчев отпада от „домовата книга“ с възможни служебни премиери, тъй като не може да се върне на поста председател на Сметната палата, защото е заемал и поста министър на външните работи, Тошко Йорданов отговори: „Ако изпада, изпада. Да са мислили. Няма проблем да изберем и нов председател на Сметната палата“. 

Да изчакаме президентът да вземе своето решение, призова от своя страна председателят на парламентарната група (ПГ) на "БСП за България" Борислав Гуцанов след Председателския съвет.

По думите му "сърцевината на проблема" е, че не може Конституцията да бъде променяна по "такъв безобразен начин". В момента ние берем плодовете, всеки един от нас, връзката, която беше между "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС, коментира Гуцанов.

На въпрос дали ще подкрепят попълването на така наречената "домова книга", за да може да се избере служебен министър-председател, той отговори, че не може да се подхожда по такъв начин. 

Нека да изчакаме президентът в следващите няколко дни той да си вземе своето решение, добави Гуцанов.

Припомняме, че днес от най-голямата партия ГЕРБ в лицето на своя лидер Бойко Борисов фактически поискаха Димитър Главчев да остане премиер, но да бъде сменен вътрешният министър Калин Стоянов и да се ходи на бързи избори.

От ПП-ДБ пък застанаха на позицията на президента Румен Радев за попълване на списъка с вакантните постове на евентуалните служебни премиери. От там изразиха подозрения, че Димитър Главчев не може да остане на поста заради предполагаема несъвместимост.

След Председателския съвет от ПП-ДБ потвърдиха позицията си. 

Кирил Петков обясни, че днес са успели да се срещнат и с представители на "Възраждане" и с част от нечленуващите в парламентарни групи. Това се случило след Председателския съвет. 

Според Петков реално днес от ПП-ДБ са успели да разговарят с всички в Народното събрание без "ДПС на Пеевски".  

Божидар Божанов изкоментира от своя страна, че се е видяло, че промените в Конституцията работят. Така нито президентът можел еднолично да назначава служебно правителство, нито някой друг като Пеевски можел да определя еднолично кои да са министри. 

От ПП-ДБ изразиха надежда, че все пак може да се стигне до разбирателство в парламента за разрешение на кризисната ситуация. Такова засега обаче няма, а топката май пак се връща при държавния глава. 

***

По-късно това намери потвърждение в анонс от президентството. 

На 21 август, сряда, в продължение на конституционната процедура по назначаване на служебно правителство държавният глава Румен Радев ще проведе срещи и разговори с определените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател, заявиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.