Бившият президент на САЩ Барак Обама и първата му дама наелектризираха сцената на Конгреса на Демократическата партия в Чикаго с речи, в които твърдо подкрепиха кандидатурата за Белия дом на вицепрезидентката Камала Харис и остро осъдиха републиканската номинация Доналд Тръмп.

"Гледаме 78-годишен милиардер, който не е престанал да мрънка за проблемите си, откакто се спусна по златен ескалатор преди 9 години", заяви бившият държавен глава. "Нямаме нужда от още четири години самохвалство, мърморене и хаос. Гледали сме този филм преди и всички знаем, че продължението обикновено е по-лошо. Америка е готова за нова глава. Америка е готова за по-добра история. Ние сме готови за президентката Камала Харис", добави Обама. "Имаме шанса да изберем човек, който е прекарал целия си живот в опити да даде на хората същите шансове, които Америка е дала на нея."

Преди бившия държавен глава на сцената говори съпругата му Мишел, която винаги се класира на челно място сред фаворитите на демократите за бъдещ президент на САЩ.

"Америка, надеждата се завръща", заяви Мишел Обама под бурните възгласи на тълпата.

Тя предупреди, че Тръмп ще се стреми да изопачи истината за Харис, както направи "всичко по силите си, за да се опита да накара хората да се страхуват от нас", визирайки самата себе си и съпруга си. 

"Неговият ограничен и тесен поглед върху света го накара да се чувства застрашен от съществуването на двама трудолюбиви, високообразовани, успешни хора, които по случайност са и чернокожи", подчерта тя под оглушителните аплодисменти. "Кой ще му каже, че работата, за която се бори в момента, може да е просто едно от онези "работни места за чернокожи?", попита тя, предизвиквайки смеха на събралите се.

С последния си коментар Обама визира изказване на Тръмп от края на юли, в което републиканецът недалновидно се опита да убеди чернокожи симпатизанти да го подкрепят с предупреждението, че незаконните мигранти крадат "чернокожи професии". Инсинуацията бе ясна - Тръмп възприема нископлатените професии, към които обикновено са принудени да приемат нелегално пребиваващите в САЩ жители, за предназначени за "чернокожи".  

Харис се присъедини виртуално от предизборен митинг в Милуоки - в същата сграда, в която бе организиран Конгресът на Републиканската партия преди малко повече от месец.

В речта си тя разкритикува Тръмп за това, че е казал, че не съжалява за решението на Върховния съд на САЩ от 2022 г., с което беше отменено конституционното право на жените на аборт. Трима назначени от републиканеца съдии се присъединиха към консервативното мнозинство от 6-3 във Върховния съд. 

"Вярвам, че, знаете ли, лошото поведение трябва да води до последствия. Ние ще направим така, че той да понесе последствията, и това ще стане на изборите през ноември", увери Харис.

На конгреса присъстваха и републиканци, които напуснаха партията си, след като Тръмп пое контрола над нея, включително Стефани Гришам - някогашната прессекретарка на бившия президент.