31% от българите декларират, че искат да живеят в авторитарен или комунистически режим, сочи проучване на "Алфа рисърч".

То е направено по поръчка на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София (ФХСИ). В доклада са анализирани данните от подобни изследвания през последните 6-7 г.

Данните сочат, че за последната година с 3% се увеличават хората, които искат авторитарен режим - от 17,9 на 20,8%. Привърженици на комунизма пък си остават около 10%.

"Това са притеснителни нагласи на българите. Със сигурност и настоящата политическа ситуация помага за развитието и на такива нагласи", коментира пред БНР социологът от агенцията Павел Вълчев.

Основната причина за ниската избирателна активност се дължи на невъзможността на партиите да предложат реална алтернатива, смята социологът.

"И до момента нови политически субекти печелеха избори, но това не доведе до сериозно отместване и разрешаване на политическата криза. От друга страна и екзотичните решения не ги изключвам. Това е протестен вот. Не изключвам и в следващия парламент да има подобни участници", прогнозира още Павел Вълчев.

Той коментира и сегашната ситуация, в която се търси изход да се намери служебен премиер, след като президентът Румен Радев в понеделник обяви, че няма да подпише указ на предложеното от Горица Грънчарова-Кожарева правителство, след като тя отказа да смени вътрешния министър Калин Стоянов.

Според него става все по-вероятно Стоянов да не е в следващото служебно правителство.

"Свидетели сме на безпрецедентна политическа криза. Оказва се проблематично и излъчването на служебно правителство, което да проведе изборите", очерта картината той.

"След преглед на "домовата книга" трябва да се види дали ще има друг кандидат за министър-председател. Другите сценарии за момента са по-неработещи – единият е преназначаването на Димитър Главчев. Третият е запълване на свободните постове с потенциални кандидати за служебен премиер", смята Вълчев.

Относно казаното от Асен Василев от ПП-ДБ (за съвместяването на постовете служебен премиер и външен министър – бел. ред.), социологът изрази позиция, че сегашният министър-председател Димитър Главчев се е "отписал" несъзнателно от "домовата книга", по-скоро поради липса на информация и така още по-голямото ѝ свиване се превръща в предизвикателство.

Той не изключи Рая Назарян, която иначе публично вече декларира, че не иска да е служебен премиер, все пак да е сред потенциалните кандидати при новите разговори, които президентът Румен Радев започва.