Ако президентът се спре на вариант аз да бъда кандидат за следващ служебен премиер, имам такава готовност и няма никакви пречки за това, каза пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев след среща тази сутрин с президента Румен Радев. 

Преди дни бе повдигната темата, че Главчев не може да бъде отново служебен премиер, защото е заемал и поста външен министър, което го вкарва в несъвместимост с длъжността шеф на Сметната палата. Тази теза изложи и съпредседателят на партия "Продължаваме промяната" Асен Василев. 

"Не сме коментирали подробности, тече си нормална процедура. Ако се спре на варианта аз да бъда служебен премиер и няма никакви пречки за това. Не ми е връчен мандат, така че не мога да коментирам", каза Главчев.

И допълни, че темата за Калин Стоянов не е била коментирана.

Главчев е заявил готовност отново да бъде служебен премиер и не пожела да каже дали би освободил Стоянов като вътрешен министър.

Веднага след срещата с президента Главчев отиде на заседание на правителството.

"Както казват китайците - в интересни времена живеем. Тъкмо си мислим, че е последно заседание, че политическият хаос няма накъде да отиде повече. Затова аз оттеглих и кандидатурата си преди седмица с тази цел да спадне малко напрежението, а то се оказа, че ескалира.

И тук ако може да използваме дипломатически термини, би било хубаво, както в конфликти извън границите на България, да казваме, че трябва да имаме деескалация, би трябвало да го прилагаме и тук. Целта е деескалация на напрежението, но затова трябва всички институции да постъпват по този начин", каза Главчев пред министрите.

Димитър Радев: БНБ не трябва въвличана в политически процеси

След Главчев при президента влезе управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев. След срещата Димитър Радев коментира, че двамата с президента са провели "добра и сериозна дискусия".

"Фокусът беше върху избора на служебен министър-председател. Моята позиция е непроменена - а тя е, че БНБ като цяло, още повече управителят, не трябва да бъдат въвличани в политически процеси", каза Радев.

Той коментира, че заявката на неговия заместник Петър Чобанов, че е готов да поеме поста служебен премиер, е "избор на всеки един от домовата книга".

"Аз съм категоричен, че централната банка не трябва да се въвлича в политическия процес. Банковият сектор е един от малкото в страната, които работят добре и политиците не трябва да правят опити да тестват тази устойчивост", каза още Радев.

Радослав Миленков: Дори не се стигна до директен въпрос

След това на среща в президентството влезе подуправителят на Българската народна банка (БНБ) Радослав Миленков.

"Дори не се стигна до директен въпрос. Ситуацията е ясна – какви са ограниченията. Аз съм представител на България в надзорния съвет на Европейската централна банка. Специално за мен е абсолютно изключено да се коментира възможна опция за поемане на функциите на министър-председател", каза Миленков.

Попитан за това, че мандатът му изтича догодина и дали би направил "жертва", Миленков каза, че работи професионално в БНБ и ЕЦБ.

"Вече като ми изтече мандатът, ще го мисля", заяви той.

На въпрос за изразената готовност от другия подуправител на БНБ - Петър Чобанов, да стане служебен премиер, Миленков заяви, че няма да дава оценки на колегата си.

"Той е достатъчно сериозен да прецени каква позиция да заеме", добави Миленков.

След Миленков в президентството влезе заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров.

В продължение на конституционната процедура по назначаване на служебно правителство, президентът ще има срещи и разговори днес с определените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател, съобщиха от прессекретариата на президента.