Върховната рада (парламентът на Украйна) ратифицира Римския статут на Международния наказателен съд (МНС) и измененията към него, с което официално призна юрисдикцията на институцията, предаде "Униан".

Във внесения на 15 август законопроект се предвижда, че в продължение на 7 години след ратификацията страната няма да признава юрисдикцията на Международния наказателен съд над украинци за извършване на престъпления по член 8 от Римския статут - "Военните престъпления".

Заместник-ръководителката на президентската канцелария Ирина Мудрая посочи, че ратифицирането на Римския статут е едно от изискванията за присъединяване към ЕС и че мярката ще повиши ефективността на работата на съда за привличане към отговорност за престъпления, извършени от руски военнослужещи.

През 2023 г. МНС издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и детския омбудсман на Русия Мария Лвова-Белова за масовото отвличане на украински деца. 

Година по-късно МНС издаде заповед за арест на главнокомандващия на руската армия Валерий Герасимов и бившия военен министър Сергей Шойгу за военни престъпления.