Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и Националната агенция по приходите съобщиха в съвместен брифинг, че във връзка с разследване на организирана схема за укриване на данъци при търговия със зърно и торове, са констатирали, че от 2021 г. до средата на 2024 г. е нанесена щета на държавата в размер на 9 милиона лева.

„Досъдебното производство и действията се ръководят от Софийската градска прокуратура и към момента продължават действията по разследването. Във вторник беше гледана мярката на задържаните, има лица, които са оставени „под стража”, заяви заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Калин Литов (интересно е, че за разлика от други пъти - ресорните съдебни репортери не са били уведомени за мерките за неотклонение - б.р.)

Претърсени са 27 адреса в София, Монтана, Враца и Плевен, задържани са девет човека, от тях шестима са привлечени под наказателна отговорност.

Действали са, като са укривали данъци по две направления – при търговия със зърнени култури и торове.

„При търговия със зърнени култури се дължи корпоративен данък, а при торове - корпоративен и ДДС”, допълни старши комисарят, цитиран днес от Нова тв.

„Установени са пълномощници на фирмите, като за периода едно от лицата е изтеглило на каса 57 милиона лева. Пари, които са служили да се създава привидност на сделките, че всичко е легално”, съобщи Литов.

Зам.изпълнителният директор на НАП Евгени Нанков заяви, че групата е продавала продукцията си на производители, които Агенцията не може да установи. „При работата си престъпната група е създавала мрежа от фирми, които правят документална обосновка на продуктите”.

„Към всички участници в групата НАП е предприела мерки, извършват се контролни производства, събират се доказателства и се установяват факти. Предприети са мерки за обезпечаване на задълженията”, посочи Нанков.