Тим Уолз, избраникът на Камала Харис за подгласник на президентските избори в САЩ през ноември, официално прие номинацията.

"Най-голямата чест в живота ми е да приема номинацията ви за вицепрезидент на САЩ", каза той на Националния конгрес на Демократическата партия в Чикаго.

Уолз не бе спряган сред първоначалните фаворити за вицепрезидент на Камала Харис. Допреди месец той не бе известен в национален мащаб и е губернатор на сигурна електорална база на демократите - Минесота. Затова допоследно се смяташе, че Харис ще избере изгряващата звезда на Демократическата партия Джош Шапиро, който е популярен губернатор на най-значимия оспорван щат на изборите - Пенсилвания.

Уолз обаче бе предпочетен и с представянето си през последните две седмици обнадеждава левите избиратели, че ще предотврати завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом, което само допреди месец изглеждаше неизбежно.

В изявите си пред медии губернаторът на Минесота първи започна да нарича Тръмп и неговите последователи "странни" - епитет, който множество влиятелни демократи бързо възприеха в арсенала си, включително и Камала Харис. Но още по-успешна бе тактиката на Уолз да акцентира върху това колко "радост" излъчва вицепрезидентката и въобще кампанията, която води, в сравнение с мрачната картина на Америка, обрисувана от Тръмп и неговия щаб.

На Конгреса на демократите, в който взеха участие бивши президенти, сенатори и знаменитости от Холивуд, Уолз реши да се фокусира върху на пръв поглед най-тривиалната част от биографията си. Ветеранът, който прекара 24 години в Националната гвардия, 12 години в Конгреса и 5 години (засега) като губернатор на Минесота, акцентира върху детството си в Небраска и периода си като гимназиален учител по география и треньор по американски футбол.   

Той разказа и за трудностите, които са срещнали със съпругата си при зачеването на дъщеря им. Историята му видимо предизвика сълзи сред публиката.

"Ако не сте изпитали лично Ада, какъвто е безплодието, гарантирам ви, че познавате някого, който е. Помня как се молих всяка вечер за телефонно обаждане. Стягането в корема, когато телефонът позвъняваше и абсолютната агония, когато научавахме, че лечението не е сработило.

С Гуен чакахме години, но разполагахме с достъп до медикаменти (имплицитна критика срещу републиканците, особено Джей Ди Ванс, които са открито против инвитро оплождането). Затова, когато нашата дъщеря се роди, я нарекохме Хоуп ("Надежда")".

Дъщеря му бе заснета усмихната в публиката как изобразява сърце с ръцете си.

"Хоуп, Гъс (синът на Тим Уолз) и Гуен - вие сте целият ми свят", продължи Уолз.

В този момент Гъс се разплака, изправи се и извика:

"Това е моят баща!"

В политическата част от словото си Уолз подчерта, че Демократическата партия, а не Републиканската заслужава да бъде наричана Партията на свободата. 

"Разказвам ви за това как започнахме нашето семейство, защото с това е свързана голяма част от залога на тези избори - свободата. (...) В Минесота уважаваме нашите съседи и изборите, които правят. И дори ако самите ние не бихме направили същите избори, ние имаме златно правило: "Гледайте си проклетата работа", подчерта Уолз.

"Когато ние, демократите, говорим за свобода, имаме предвид свободата да осигурите по-добър живот за себе си и за хората, които обичате. Свободата да вземате собствени решения във връзка със здравето си. И да - свободата на вашите деца да ходят на училище, без да се притесняват, че ще бъдат застреляни", обяви Уолз.

В края на речта си той повтори един от рефрените на кампанията на Харис: "Когато се борим, ние печелим", под оглушителните овации от публиката.

Уолз напусна сцената под звуците на Rockin’ in the Free World на Нийл Йънг. Любопитно е, че роклегендата лично позволи на кампанията на Харис да използва песните му. Четири години по-рано Йънг съди кампанията на Тръмп, за да спре да го прави.