„Продължаваме промяната“ (ПП) още другата седмица внася проект за промяна на спорната дефиниция на "нетрадиционна сексуална ориентация" в Закона за предучилищното и училищното образование, съобщиха от партията. 

Според спорните законови поправки, дело на "Възраждане", които бяха обнародвани на 16 август, се забранява „извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната“.

Не е ясно дали ПП ще предложат промени на този текст, или само отмяна на определението за „нетрадиционна сексуална ориентация“ - че това „са различни от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове“.

Пропаганда в българското училище няма. Тя беше забранена със закон и досега. Всяко съдържание, което стига до учениците, всеки учебник, всяко помагало или учебна програма минава през одобрение на Министерство на образованието и науката, аргументират се от партията на Кирил Петков и Асен Василев.

"Приетите поправки в закона за предучилищното и училищното образование се „борят“ с несъществуващ проблем. Не просто, те насаждат огромен нов. Убедени сме, че не е работа на държавата да влиза в домовете на хората и да контролира личния им живот и поведение."

Не може и държавата да определя кое е традиционно и кое не – повече от 50% от българите живеят в семейни съюзи без брак и отглеждат спокойно децата си. Те ли ще са следващите в списъци за хора, които имат “нетрадиционно съжителство”, питат от партията.

Днес биват преследвани 800 учители, утре може да са артисти заради ролите им, или журналисти заради това, че изразяват мнение, хора с небългарски имена или други религии.

"Единствените държави, в които моралът се прокарва чрез закон, са ислямските шериати с екстремистки Ислям", посочват от ПП.

Законопроектът за наказания срещу учителите, този за чуждестранните агенти и списъците днес ясно показват посоката, добавят те - системни усилия за още едно остро разделение на българското общество заради измислени заплахи. Което пък скрива много по-големи и реални проблеми, по които би трябвало да работят всички партии. За децата и младежите - борбата с разпространението на наркотиците, агресията и тормоза в училище.

"Още другата седмица ще внесем поправка в закона да отменим “нетрадиционата” дефиниция, която реално започна този опасен процес към фашизма в България. С действия в парламента, не само с постове, ще противодействаме на черните списъци към българските учители", завършва съобщението от ПП.

Любопитно е, че инициативата не идва от цялата група на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Инициативата на ПП за промяна на дефиницията бе предшествана от скандал вчера, свързан с „черен списък“, разпространен от „Възраждане“, на учители, които се обявяват против приетите поправки в закона.

Във фейсбук страницата на партията във Варна попитаха дали родителите са съгласни "тези 26 лица" да имат достъп до децата им. И поискаха обяснение от директорите на училищата, в които "паразитират въпросните джендъри".

Последва остра реакция от граждани, партии, неправителствени организации и от Министерството на образованието и науката. Прокуратурата пък се самосезира.

Междувременно публикацията бе свалена от страницата на „Възраждане“.