Независимият кандидат-президент Робърт Ф. Кенеди-младши обяви, че подкрепя републиканеца Доналд Тръмп за изборите в САЩ, предаде Асошиейтед прес. Агенцията се позовава на заявление на прокремълския антиваксър, изпратено до съд в Пенсилвания, в което той изразява желанието си името му да бъде изтрито от местните бюлетините. В документа, по данни на Асошиейтед прес, Кенеди аргументира решението си с желанието да подкрепи кандидатурата на Доналд Тръмп. По-рано през деня стана ясно, че племенникът на Джон Ф. Кенеди е изпратил подобна молба и до щатския секретар на Аризона.

Новината за намерението на Кенеди бе съобщена минути преди той да излезе на митинг във Финикс, Аризона, в което официално съобщи подкрепата си за Тръмп. Антиваксърът действително застана зад номинацията на републиканеца, но посочи, че единствено ще премахне името си от бюлетините в щати, където надпреварата между Тръмп и Харис е оспорвана - като Аризона и Пенсилвания. Иначе запалените му привърженици все още можели да гласуват за него в щатите с изразено мнозинство на либерали или консерватори.

Той посочи три фундаментални въпроса, които го убедили да подкрепи Тръмп: "свободата на словото" (Кенеди без никакви основания обвинява Демократическата партия и мейнстрийм медиите, че го цензурират и че де факто са предотвратили сигурната му победа на изборите), "войната срещу децата ни" (Кенеди, както вече бе съобщено по-горе, е антиваксър) и "войната в Украйна" (Кенеди смята, че Русия е била провокирана от Америка да стартира инвазията, тъй като на територията на Украйна американците разработвали биологично оръжие, специално целящо да нанесе поражения върху гените на руснаците). Долу може да видите видео, в което Кенеди говори за въпросното биологично оръжие в Украйна.

А ето какво каза Кенеди на днешния си митинг по темата за войната в Украйна.

"Военноиндустриалният комплекс ни осигури познати оправдания, все едно са извадени от комикси, както правят за всяка война. Тази била благороден опит да се спре супер злодеят Владимир Путин от това да нахлуе в Украйна и да ограничи Хитлеровия му марш през Европа. Всъщност дребната Украйна е прокси в геополитическа борба, стартирана от амбициите на американските неоконсерватори за американска глобална хегемония. Не извинявам Путин за инвазията в Украйна, той имаше и други опции. Но войната е предвидимата реакция на Русия на безразсъдния неоконсервативен проект да разшири територията на НАТО, за да заобиколи Русия - враждебно действие".

По-късно Тръмп също организира митинг в Аризона, на който предизборния му щаб обеща, че ще присъства "специален гост".

"Независимият" Кенеди

В средата на 2023 г. 70-годишният Робърт Ф. Кенеди, който допреди славата си на топ антиваксър бе известен с яростната си борба за опазване на околната среда в качеството си на адвокат в сферата на екологичното право, стартира президентската си кампания като демократ и влезе в сблъсък с президента Джо Байдън за номинацията на партията. През октомври 2023 г. той обяви, че ще се кандидатира като независим. По този начин Кенеди не бе изхвърлен от надпреварата на първичните избори за номинацията на партията и логично предизвика обвинения сред демократите, че основната му задача е "открадне" гласове от Байдън на вота през ноември.

Кенеди упорито отричаше тези слухове и твърдеше, че води кампанията си в името на истински "независимите" избиратели, които са недоволни от двупартийния политически модел в САЩ и от "факта", че двете големи партии са подчинени на големите фармацевтични компании. Той обяви и като "фалшива новина" информацията на "Вашингтон пост", че преди Конгреса на републиканците в средата на юли се е пазарил с Тръмп да получи позиция в администрацията му.

Когато Байдън се оттегли от надпреварата, подкрепата за Кенеди се срина в повечето социологически проучвания. Причината за това е, че огромното мнозинство от избирателите му просто не харесват президента и Тръмп. Но когато мястото на Байдън бе заето от вицепрезидентка Камала Харис, значителна част от гласоподавателите на Кенеди обявиха, че ще гласуват за демократката. От това следва, че отказът на Кенеди от надпреварата ще помогне именно на републиканеца. Тъй като мнозинството от останалите му избиратели или са лоялни само на него, или са по-склонни да подкрепят Тръмп в директния му двубой с Харис. 

С решението си да подкрепи Тръмп, Кенеди доказва, че основна мисия на кампанията му действително е била да саботира Демократическата партия. Както и да жертва имиджа си на борец за околната среда в името на това да влезе в кабинета на личност, която през 2024 г. отрича глобалното затопляне.