Евродепутатът Илхан Кючюк сезира Европейската комисия за "масовите и тенденциозни проверки на държавни органи" на членове на ДПС, съобщи самият той във фейсбук в събота сутрин.

Вчера от "ДПС без Пеевски" обявиха, че се извършват масови проверки на институции като МВР, ГДБОП, АДФИ и НАП срещу тях. Призоваваха служебния премиер и главния прокурор да не остават безучастни.

"Това буди притеснение за злоупотреба с власт и използване на държавните институции като инструмент за натиск в навечерието на предсрочните парламентарни избори", пише Илхан Кючюк, който е и съпредседател на партия „Алианс на либералите и демократите за Европа“.

Той формулира и три въпроса към ЕК:

1. Известна ли е, в контекста на годишното наблюдение на Комисията за състоянието на правовата държава на Европейската комисия, тази внезапно засилена и целенасочена акция на държавни органи срещу представители на една партия?

2. Какви мерки смята да предприеме ЕК, за да гарантира незабавно преустановяване на действията, които явно нарушават основните принципи на правовата държава и подкопават устоите на демокрацията в България?

3. Ще поиска ли ЕК разяснения от България за случващото се и сигналите за използване на институциите като политически инструмент за репресия?