Парадоксално или не, от фракцията на Ахмед Доган в ДПС поискаха служебният премиер Димитър Главчев и изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов да ги опазят от репресии от страна на Делян Пеевски и ГЕРБ на Бойко Борисов.

"Призоваваме служебния премиер, и.ф. главен прокурор, дипломатическия корпус в България, българската общественост и гражданското общество, медиите и правозащитните институции да не остават безучастни към тази безпрецедентна злоупотреба с държавна власт", се посочва в декларация на "ДПС без Пеевски". 

И ГЕРБ въвлечена в конфликта 

През последните два дни и партията на Борисов бе въвлечена в конфликта между лагерите на Доган и Пеевски след настъпилия миналия месец разлом в ДПС.

Вчера пред БНТ депутатът Джейхан Ибрямов заяви:

„Разпоредено е на кметове на общини на ГЕРБ да притискат членове на ДПС, които участват в колективните органи, да не участват в заседанията и да не подписват прословутите декларации, които те доброволно правят в подкрепа на Ахмед Доган".

Попитан от кого е разпоредено на тези кметове, той отговори: "Може сами да се досетите. Самият факт, че е разпоредено и се отнася към нашите членове – явно е, че става от групата на Пеевски".

"Съмнявам се, че то в парламента зависимостите на народните представители към Пеевски и група са големи", каза Ибрямов след въпрос дали някой от хората на ГЕРБ трябва да разпореди това.

"Местната власт е изключително важна в България от гледна точка на това, че те (общините – бел.ред.) се явяват един основен работодател. Всичко, което е свързано с начина на живот, облагородяването на населените места, зависи от кмета на общината", добави той.

Попитан дали Делян Пеевски може да разпорежда директно в ГЕРБ, без да мине през Бойко Борисов, Ибрямов каза: "Предполагам, че да". Той обаче отказа да каже какви според него позиции заема ГЕРБ във връзка с проблемите в ДПС.

Въпроси към Борисов

След Ибрямов и евродепутатът Илхан Кючюк, който също е от фракцията около почетния председател Доган, атакува партията на Борисов.

“Всеки ден получаваме обезпокоителни сигнали от граждани, че се оказва подкрепа на Делян Пеевски от депутати и кметове на ГЕРБ”, написа Кючюк във фейсбук.

С което възниквали следните въпроси, които било редно да бъдат отнесени към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов:

- Верни ли са твърденията, че Пеевски управлява и ГЕРБ?

- Вярно ли е, че депутати и кметове от ГЕРБ работят в угода на Пеевски?

- Г-н Борисов, възможно ли е представителите на партия ГЕРБ да бъдат използвани и употребени като “бухалки”?

Декларация с призив за подкрепа

Днес от ДПС-Доган излязоха и с декларация, която бе изчетена в централата на партията от (съ)председателя Джевдет Чакъров.

"Обезпокоени от зачестилите напоследък сигнали за проверки от страна на органите на МВР (ГДБОП), КПК, АДФИ, НАП на физически лица и техните семейства, фирми и бизнеси на членове и симпатизанти на ДПС, както и общини, управлявани от кметове на ДПС, ние народните представители от автентичното „ДПС без Пеевски и група“, се обърнахме към служебния министър-председател и главния прокурор на Република България с молба за спешна среща, за да призовем да не се допуска употребата на държавните институции с цел сплашване, разправа и възпрепятстване на свободата на изразяване", се посочва в декларацията.

Никога през последните 35 години нито едно правителство, независимо дали редовно или служебно, не си е позволявало да използва държавните институции за изпълняване на поръчки на определени политически субекти и лица с цел всяване на страх и психоза.

Задължение на служебното правителство е да гарантира провеждането на честни, свободни и демократични избори, организирането на които да бъде наблюдавано от органи на МВР, отдалечени на равно разстояние от всички политически сили. Призоваваме държавните институции и държавните служители да не се поддават на заплахи и натиск.

Сигналите, които получаваме през последните дни, за тенденциозно провеждане на проверки в общини, управлявани от ДПС, в домовете и семействата на наши членове, симпатизанти и активисти, както и за планирани бъдещи такива, будят сериозно притеснение у нас за груба злоупотреба с власт и използване на държавните институции като инструмент за натиск в навечерието на предсрочните парламентарни избори.

"Действията, на които са подложени посочените горе лица и субекти, нарушават основните принципи на правовата държава и подкопават устоите на демокрацията. Споменатите институции се превръщат в политическа бухалка за разправа и репресии.

Призоваваме служебния премиер, и.ф. главен прокурор, дипломатическия корпус в България, българската общественост и гражданското общество, медиите и правозащитните институции да не остават безучастни към тази безпрецедентна злоупотреба с държавна власт."

Ние ще продължим да се борим за правата на всички български граждани. Ще защитим всеки един наш член, симпатизант и активист, завършва декларацията на ДПС (без Пеевски и група), както се самонаричат от фракцията около Ахмед Доган.

В добавка Джевдет Чакъров посочи:

„Проведох днес два пъти телефонен разговор със служебния премиер г-н Главчев. Впечатлен съм от бързата му реакция и в това отношение изразявам и аз очакванията на всички граждани за действия, адекватни с оглед на ситуацията в страната; да бъдат на висотата на отговорностите си от служебното правителство за спазване на правовите норми.“

След въпрос какви са им очакванията, Чакъров каза:

„Очакваме обаждане от кабинета на главния прокурор за среща, която ние искаме да проведем във връзка с това, което изнесохме току-що, а по отношение на служебния премиер аз вече казах, че сме провели двукратно разговори. Нека той да си представи позицията, каквато той прецени и счита, че е адекватна в случая.“

Уволнения на зам.-кметове и на служители в горските стопанства

Джейхан Ибрямов, който е зам.-председател на ДПС, обясни от своя страна, че проверките и натискът са множество. Той даде няколко примера, като уточни, че не може да съобщава имена.

„Без изключение“ техни хора и техните семейства били подложени на проверки от НАП и други институции, включително „братя и сестри на наши съпруги“.

„Всички наши общински кметове са подложени на проверки от АДФИ и други институции. Дори са пускани анонимни сигнали без знанието на съответните хора, които уж са ги пускали. Привиквани са наши общински съветници и активисти да дават обяснения срещу анонимни сигнали в съответните районни упраления на МВР, че уж са купували, забележете, гласове на местните избори и на изборите през 2023 г.“, заяви Ибрямов и повтори обвиненията си към партията на Бойко Борисов, като ги и надгради: „Активирани са и кметове на общини от ГЕРБ, които привикват наши членове на ръководни позиции в Младежката организация и в Движение за права и свободи да не участват в заседания на колективни органи на ДПС, да не подписват по свободна воля изявления и декларации в подкрепа на д-р Ахмед Доган и автентичното Движение за права и свободи. Нещо повече, по разпореждане, цитирам, кметовете на общини от ГЕРБ са казвали, при положение че има сключени споразумения за съвместно управление в определени райони, където ние имаме назначени заместник-кметове, че те биват притискани те да бъдат уволнявани.“

Конкретни имена Ибрямов не можел да каже, защото срещу съответните хора започвал натиск.

„Има и уволнения в съответните горски стопанства в различни краища на страната на дългогодишни служители от най-ниско до най-високо ниво“, добави зам.-председателят на ДПС.

Гледайте тук: