Дни след като на 16 август собствеността над "ТЕЦ Варна" беше официално прехвърлена и едноличен притежател на централата, както и на компаниите, притежаващи сараите на Ахмед Доган, стана бившия транспортен министър Данаил Папазов, в ход е опит почетният председател на ДПС да бъде отстранен и като член на съвета на директорите на дружеството. Това съобщава "Капитал".

С ново заявление в Търговския регистър, подадено за вписване на 26 август, но с дата 20 август, Папазов отстранява Доган от компанията. Това е буквално дни след смяната на контрола върху "ТЕЦ Варна", което затвърждава подозренията, потвърдени пред икономическото издание от източници от лагера на почетния председател, че операцията е част от войната в ДПС между Делян Пеевски и Ахмед Доган. Буквално с няколко мълниеносни действия първият лишава втория от активи за десетки милиони, включително и от обитаваните от него имения, коментира "Капитал".

Папазов паралелно е предприел аналогични действия за отстраняването на Доган и от управата на още едно дъщерно дружество на "ТЕЦ Варна" - охранителната "Електрик секюрити", създадена през 2020 г. (покрай протестите и "десанта" на Христо Иванов в "Росенец"), която по последни данни в АПИС има около 40 служители. Доган е освободен от там с решение на Папазов в ролята му на изпълнителен директор на ТЕЦ-а.

В края на 2017 г. CEZ продаде "ТЕЦ Варна" на семейната компания на Папазов "Сигда" за около 48.5 млн. евро, финансирани със заем от ПИБ, припомня "Капитал". Около половин година по-късно като мажоритарен собственик изненадващо се появи Ахмед Доган, който придоби 70% от "Сигда". Останалите 30% формално бяха собственост на децата на Папазов. Това му участие в следващите години беше ползвано като основа за изсветляване на част от владенията му, като постепенно под шапката му минаха дружествата, притежаващи боянския и морския сарай на Доган.

Задълженията бяха рефинансирани от Д банк на считания за близък до политика бизнесмен Фуат Гювен.

Разпределението на дяловете се запази до края на миналата година. През декември 2023 г. акциите на дружеството, опериращо централата, бяха прехвърлени в нова компания - "Сигда инвестмънт", където Доган и Папазов вече имаха по 50%, а старото "Сигда" остана само на Папазов. Паралелно с тези рокади бе сключен и договор за заем с Общинска банка за 30 млн. лв., по който бяха заложени и двете компании, а задълженията на ТЕЦ-а към Д банк бяха погасени.

На фона на войната в ДПС е представено ново споразумение от 5 август, с което акциите се връщат на "Сигда". Обяснението е, че "Сигда инвестмънт" не е успяло да осигури финансиране за заплащане на цената за придобитите акции. Документът, както и джирата от 6 август, са подписани единствено от Папазов, като представляващ и двете компании.

Паралелно с това на 8 август е задействано прехвърляне и на морския сарай на Доган в Росенец. Той е в активите на "Хермес солар", което дотогава се притежава от "Порт логистика Бургас" - дъщерно дружество на ТЕЦ "Варна", както и на "Варна мода" - компания, притежаваща други имоти и яхти, ползвани от Доган. С подписите на Папазов дяловете в тях са били прехвърлени към наскоро създаденото и управлявано от него "Сигда пропърти".

"Капитал" посочва, че всички тези действия не са били оспорени и в Търговския регистър не се виждат никакви опити за блокиране на вписванията. Прави впечатление, че смяната на контрола в "ТЕЦ Варна" става, без да е поискано одобрение от КЗК, каквото с оглед оборота на компанията би трябвало да е необходимо, коментира изданието. Така реално по документи Доган практически няма фирмени участия, а скоро вероятно ще бъде лишен и от участието си в управлението на компаниите, отбелязва "Капитал".

Според решенията на мястото на Доган в бордовете на "ТЕЦ Варна" и "Електрик секюрити" влиза "Сигда кънстракшън". Това е компания, притежавана и управлявана от самия Папазов, който е и неин директор. Той и другият член на бордовете - Андриян Атанасов, запазват постовете си, като мандатът им е удължен с нови 5 години. Папазов става и председател на бордовете в двете компании - пост, който досега е бил заеман от Доган. Адриан Атанасов е дългогодишен финансов директор на "Пристанище Варна", управлявано от 2001 до 2013 г. от Папазов. Като транспортен министър в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов го е назначавал и за председател на управителния съвет на НКЖИ.