Партиите и коалициите трябва да решат как ще се явят на изборите до 11 септември. Това става ясно от хронограмата на Централната избирателна комисия, гласувана днес. До тази дата ЦИК ще регистрира участниците във вота.

С особена сила това важи за ДПС, където е почти сигурно, че ще има две партии. Не е ясно дали някоя от тях ще запази марката ДПС или ще се ползва регистрацията на други партии. Двата лагера там са около Делян Пеевски и около Ахмед Доган.

Вътрешни проблеми има и в БСП, където продължава спорът в съда кой представлява партията - Корнелия Нинова или Атанас Зафиров.

В "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) също има раздори, свързани с реденето на листите. За коалицията това не е новина, но този път партия "Да, България" публично поиска промени в правилата за издигане на кандидат-депутати. 

До 21 септември партиите и коалициите подават заявления в ЦИК за извършване на промени в състава и/или в наименованието на регистрирана коалиция.

Друга важна за формациите дата е 24 септември. До тогава РИК регистрира кандидатските листи в изборите за народни представители. Експерти отдавна прогнозират, че е възможно в РИК да се внасят по две листи на ДПС - едната на Пеевски, другата на Доган, което би породило юридически спорове. 

Днес президентът издаде указа за датата на поредните предсрочни парламентарни избори - 27 октомври.