Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков заплаши, че Европа ще плаща по-високи цени на газ, ако Украйна не удължи договора си за транзит на руско синьо гориво. По думите му това ще направи индустрията ѝ по-малко конкурентоспособна.

Отказът на Киев да поднови договора "ще нанесе сериозни щети на интересите на европейските потребители", предупреди Песков, цитиран от руската държавна информационна агенция ТАСС. Споразумението между двете страни, които се намират във война от 24 февруари 2022 г., изтича на 31 декември тази година.

"Никой няма да продължи споразумението с Русия. Това е приключен въпрос. Що се отнася до транзита на газ от други компании, ако искането на някои наши европейски колеги остане, то ние ще разгледаме техните предложения", коментира темата украинският президент Володимир Зеленски във вторник.

Според договора за транзит на газ между Русия и Украйна тръбопроводът от съветско време Уренгой-Помари-Ужгород пренася газ от Западен Сибир до град Суджа, Курска област, откъдето течното гориво се отправя към Украйна и Словакия. В Словакия тръбата се разделя на две и отива към Чехия и Австрия. Основните клиенти на газа, минаващ през този тръбопровод са Унгария, Словакия и Австрия.

Песков обяви още, че Русия разполага с алтернативни маршрути за газови доставки в Европа. Като пример за това той посочи плановете за създаване на газов хъб в Турция, по чиято реализация се работи.

Руски газ навлиза в Европа и през тръбопровода "Турски поток", минаващ по дъното на Черно море до Турция и преминаващ през България и Сърбия.

Около два месеца след нахлуването си в Украйна Москва спря газа за България и Полша. Германската Uniper получаваше ограничени количества газ от Русия от юни 2022 г., а от края на август същата година доставките ѝ бяха изцяло преустановени. Uniper заведе дело срещу „Газпром“, което спечели през юни 2024 г., получавайки право на обезщетение от над 13 млрд. евро.

Засега намеренията на Русия да компенсира загубите си от частичното затваряне на европейския пазар чрез газови договорености с Китай удрят на камък. Пекин е готов да плаща за руското синьо гориво много по-малко, отколкото Москва очаква. На 20 август китайският вестник The South China Morning Post съобщи, позовавайки се на монголско официално лице, че строителството на руско-китайския газопровод „Силата на Сибир-2“, който по план трябва да мине и през Монголия, се отлага.