Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на здравеопазването е назначен Петко Стефановски, който заемаше същия пост и при предходното служебно правителство. Като заместник-министри на културата се връщат също Амелия Гешева и Илко Ганев, съобщи днес пресцентърът на Министерския съвет (МС).

Любопитното е, че точно преди седмица – на 21 август, от МС обявиха, че Главчев е освободил и тримата зам.-министри на културата. Това бяха Амелия Гешева, Илко Ганев и Виктор Стоянов.

Привидно, само седем дни след това при Главчев настъпва обрат – така Гешева и Ганев пак са назначени за заместник-министри. Виктор Стоянов обаче си остава „зад борда“.

Според непотвърдена информация всъщност цялата игра е, за да може Стоянов да бъде отстранен заради конфликт с ресорния министър Найден Тодоров.

Всъщност, твърди се, че Амелия Гешева и Илко Ганев са върнати на постовете им още на следващия ден след отстраняването им миналата седмица. Това донякъде се потвърждава от справка в Интегрираната информационна система на държавната администрация. Там се вижда, че Гешева и Ганев са встъпили в длъжност на 22 август. Защо връщането им се обявява чак сега? Вероятно за да не бие толкова на очи. Не е нормално да отстраняваш и назначаваш едни и същи хора през ден.

Любопитен е случаят и с Петко Стефановски. За него миналата седмица от МС обявиха, че напуска поста на зам.-министър на здравеопазването (това предполагаше, че той сам се е оттеглил).

Защо Димитър Главчев връща и него като зам.-министър във второто си служебно правителство само седмица след това - също остава мистерия.

На 21 август Главчев освободи и зам.-министъра на финансите Стефан Белчев. Засега той не е възстановен на поста си.

Припомняме, че на 19 август Петко Стефановски бе предложен за министър на здравеопазването от Горица Грънчарова-Кожарева. Кожарева бе изборът на президента Румен Радев да оглави служебното правителство след провала на 50-ото Народно събрание да излъчи редовен кабинет. Зам.-шефката на Сметната палата обаче отказа да смени вътрешния министър Калин Стоянов, което доведе до изненадващото решение на Радев да не назначи предложения от нея състав на Министерски съвет.

Така се стигна отново да номинирането на Димитър Главчев за премиер. А второто му правителство вчера влезе в правомощията си след съответния указ на президента и положената клетва в Народното събрание.

Кабинетът „Главчев 1“ се отличи и с други любопитни кадрови решения. В края на мандата си той реши да смени няколко областни управители с такива близки до (съ)председателя на ДПС Делян Пеевски. След настъпилия разлом в партията част от новоназначените губернатори бяха бързо отстранени, след като се обявиха в подкрепа на Ахмед Доган.

Прави впечатление, че Димитър Главчев партизира областните администрации, което не е обичайно за служебни правителства. За областни и зам.-областни управители сега се назначават приоритетно представители на ГЕРБ и ДПС (на Пеевски).