Софийската районна прокуратура се е самосезирала за енергийните прахчета, които се продават свободно и чието рекламно лице стана певицата Диона. От обвинението обясняват пред Нова тв, че е образувана преписка и започва разследване.

Регионалните здравни инспекции пък започват спешни проверки на обекти, за които има информация, че може да се предлага „енергиен сниф“. Това съобщиха на сайта си от Министерството на здравеопазването (МЗ), цитирани от БТА. Проверките са разпоредени от министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева. Ще бъдат проверявани физически обекти, като с представителите на здравните инспекции ще бъдат и представители на Комисията за защита на потребителите.

Междувременно експерти на МЗ са извършили мониторинг на места за продажба от разстояние, като е изготвен списък, по който също ще бъдат извършени проверки. Информацията ще бъде предоставена и на останалите компетентни органи.

След установяване на произхода на продуктите, веригата на доставки, както и вложените суровини и съставки, ще бъде изготвена преценка за безопасността на предлаганите продукти за назална употреба, както и преценка на необходимостта от предприемане на мерки за евентуално ограничаване или забрана.

Официалният сигнал в МЗ за конкретните продукти е постъпил на 26 август 2024 г. В резултат на сигнала са изискани становища от експерти от Националния съвет по наркотични вещества и Националния център по обществено здраве и анализи, допълват от МЗ.

Вчера рекламният клип на Диона предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Профилът на звездата беше залят с множество негативни коментари. Днес певицата обяви, че слага край на активността си в интернет за известно време.

От ПП-ДБ и ГЕРБ имат законодателно предложение за пълна забрана за непълнолетни на енергийните напитки и "снифовете"

"Най-същественият проблем на този тип продукти е, че създават в децата фантазия, продават им въображаемо взимане на наркотици, за да се почувстват по-готини, по-големи, по-яки и страхотни, защото така се промотира и по филмите, и от инфлуенсърите."

Това написа по-късно днес в своя позиция Елисавета Белобрадова.

Ето и цялата позиция на Елисавета Белобрадова: