Воюващите фракции около Ахмед Доган и Делян Пеевски в ДПС се подготвят да се явят на предстоящите предсрочни парламентарни избори поотделно и чрез регистрациите на други партии. Това коментират неофициално от там.

Вече се събират и подписки с имената на коалициите, с които те смятат да участват.

Във фейсбук-форума „АЗ ПОДКРЕПЯМ Ахмед Доган“ се разпространяват факсимилета от документите. Според закона партиите и коалициите трябва да представят пред Централната избирателна комисия (ЦИК) поне 2500 подписа от граждани в подкрепа на регистрацията. Това е задължително условие за участие на избори.

Фракцията на Пеевски събира подписи по места под името „Движение за права и свободи – Ново начало“. Това все още не е потвърдено от там. Депутати около Ахмед Доган обаче бяха категорични пред Клуб Z, че това е вярно.

Друг член на ДПС обясни, че от сутринта е започнало събирането на подписи с тези бланки по места като Кърджали, Благоевград, Търговище.

Фракцията около Доган пък смята да се регистрира под името „Демокрация, права и свободи – ДПС“. Това се съобщава от сайта rodopi24.blogspot.com, който се свързва с Пеевски. То се потвърди пред Клуб Z от важен представител от лагера на Доган. Негови депутати обаче засега предпочитат да мълчат, а някои дори отричат.

Неофициално се коментира, че на тези избори оригиналното „Движение за права и свободи“ няма да се яви. Причината е, че според Регистъра на политическите партии то се представлява заедно и поотделно от Джевдет Чакъров, който е от лагера на Доган, и Делян Пеевски.

Двамата взаимно биха се блокирали пред ЦИК. Това би създало невъобразим хаос. Затова и двете фракции се подготвят да ползват чужди партийни регистрации за изборите на 27 октомври. Идеята е да се образуват коалиции със съответните имена, както са обявени в горепосочените подписки.

Припомняме, че срокът за регистрация за изборите пред ЦИК е 11 септември.

Засега не е ясно кои партии ще се отдадат за целите на Пеевски и Доган и дали изобщо ще се намерят такива. Това, както може да се предположи, ще си има и съответна цена.

Случващото се потвърждава, че гръмко обявеното сваляне на Делян Пеевски като председател на ДПС от Централното оперативно бюро на партията, обявено във вторник от фракцията около Доган, няма юридически ефект. Поне засега.