Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков се надява предложеният от коалицията за еврокомисар Юлиан Попов да получи ресора „енергетика“, пише „Политико“.

„Юлиян Попов е един от най-влиятелните гласове в Европа по темата „Енергетика“ и затова ние се спираме на него като непартийна кандидатура и експерт с висока компетентност. В момент на политическа криза, издигането на непартийна фигура със статут на световен експерт е начинът да покажем, че българският интерес е по-голям от тясно партийния“, се казва в прессъобщение на ПП-ДБ.

Дипломат, пожелал анонимност поради чувствителността на въпроса, каза пред „Политико“, че Франция неофициално е заявила, че ще подкрепи България да получи енергийния ресор. Причината е, че София вероятно ще подкрепи позицията на Париж за ядрената енергия.

Изданието припомня, че от ГЕРБ искат номинираната от тях Екатерина Захариева да поеме регионалната и кохезионната политика.

Според „Политико“ служебният премиер Димитър Главчев ще обсъди всички издигнати досега кандидатури и ще избере две имена, които да представи на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен до събота.

Крайният срок обаче изтича утре. Досега единствено България, Италия и Белгия не са посочили своите кандидати за еврокомисари.