„За съжаление, поради лични причини няма да мога да продължа работа и в следващата Комисия.“

Това написа днес в сфооя профил във фейсбук българският еврокомисар Илиана Иванова.

Така окончателно става ясно, че тя ще напусне изпълнителния орган на ЕС след едва една година в него. Иванова пое ресора „иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ от Мария Габриел, която се оттегли с идеята да стане премиер на България след ротация. Това обаче така и не се случи.

„Гордея се с всичко, което заедно с моите колеги успяхме да постигнем за толкова кратко време. Убедена съм, че страната ни ще продължи да бъде представлявана достойно в следващите години във вземането на най-важните решения за европейските политики“, пише още Илиана Иванова.

България, Италия и Белгия са единствените три страни членки на ЕС, които все още не са издигнали официално свои кандидати за еврокомисар. Крайният срок за това е утре, като всяка държава трябва да представи по един мъж и една жена. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще проведе интервю с всеки от тях и ще обяви бъдещия си екип на 11 или 12 септември.

След това кандидатите трябва да бъдат изслушани от ресорните комисии в Европейския парламент. Ако това мине успешно, евродепутатите трябва да одобрят цялата Комисия и тя да встъпи в длъжност до край на октомври.