Защо атентаторът от Солинген, който уби с нож трима и рани осем души, не е бил върнат в България, а е останал в Германия, въпреки че е била започната процедура за пращането му в първата страна, от която е влязъл в ЕС? На този въпрос от дни се опитват да отговорят политици и институции в Германия.

26-годишният сирийски бежанец е трябвало да бъде пратен обратно в България, както изискват Дъблинските споразумения. България се е съгласила той да бъде приет. Но германските власти така и не са го намерили, за да довършат процедурата по екстрадиране. Това не е рядкост, сочат статистиките. Над 80% от бежанците в Германия и дори 90% от бежанците в Австрия не могат да бъдат открити от местните власти, за да ги върнат обратно към страните от ЕС, в които за първи път са стъпили на континента.

„България уж се е съгласила, но всъщност играе номера. Аз се поинтересувах каква е процедурата за пращане на мигранти към българската държава и установих следното: те могат да кацнат само със самолет и само в София. Властите, които се грижат за това, работят само от понеделник до четвъртък от 9 до 16 часа. Освен това до София от Германия летят малко авиокомпании и в техните самолети има резервиран по две места за такива случаи, което в крайна сметка прави ваксимум по 40 души на седмица, които могат да бъдат върнати в страната“, заяви Кюнерт.

Той обаче не коментира защо дори тези 40 възможности не могат да бъдат изпълнени от германските власти и защо очаква българските институции да плащат заплата за работно време, което не може да бъде запълнено с никакви задачи. Нито пък как България или Германия могат да накарат авиокомпании да увеличат полетите си, след като това зависи изцяло от икономическите показатели и потока легални пасажери.