Президентът на Украйна Володимир Зеленски и украинските военни командири са подложен на критики заради разпада на отбранителните линии край Покровск - ключов град за защитата на Южен Донецк (Покровск е един от двата ключови железопътни и пътни възела в региона на Донецк и загубата му би застрашила логистиката на целия регион за украинската армия - бел. ред.).

Това става ясно от статия на кореспондента на "Файненшъл таймс" в Украйна Кристофър Милър. В материала се припомня, че месец август е стартирал с голяма доза оптимизъм за украинците покрай изненадващата офанзива в Курска област. По-късно стана ясно, че операцията е целяла да накара Москва да изтегли войски от зоната на Покровск. За да запушат пробойните на своя територия обаче, руснаците използваха предимно войски от вътрешни бази, а що се отнася до окупационните части - насочиха най-вече военни сили от Харковска, Запорожка и Херсонска област. Нещо повече - знае се, че значителен брой от елитните и отпочинали украински бойци, участващи в Курската офанзива, бяха преди това подготвяни да освежат украинските редици в Покровск.

Така когато миналата седмица руснаците осъществиха голям пробив край ключовия за опазването на Донецк град, множество критиците от най-различни сфери надигнаха глас срещу украинските лидери. Сателитни изображения, анализирани от Black Bird Group, показват, че руските сили са сега на едва 8 км от Покровск - в рамките на месец са се приближили с близо 12 км. 

Въз основа на изброените факти в статията на "Файненшъл таймс" са събрани оценките на войници и експерти, които са недоволни от решенията на политическото и военното ръководство на Украйна в управлението на конфликта.

Александър Коваленко, военен анализатор от базираната в Киев група "Информационна съпротива", нарече ситуацията в източния край на Покровск "пълен провал на отбраната".

"Не са виновни обикновените войници, които държат позиции", написа той в "Телеграм". "Проблемът е в тези, които вземат решения за тези войници", добави той.

Женя, украински войник от 93-та механизирана бригада, който участва в изтощителната 10-месечна битка при Бахмут миналата година, описа бързо влошаващата се ситуация в Покровск.

Той критикува командната структура на военните, изтъквайки системни грешки и неадекватни реакции на променящите се условия на бойното поле.

"Честно казано, никога не съм виждал нещо подобно. Всичко се разпада толкова бързо", предупреждава той. "Покровск ще падне много по-бързо, отколкото Бахмут".

Тази седмица украинските войски се изтеглиха от Новогродивка, град на 8 километра югоизточно от Покровск. Базираният в Киев Център за отбранителни стратегии заяви, че изтеглянето показва недостиг на отбранителни ресурси.

Мариана Безухла, депутат и член на комисията по отбрана в парламента, сподели снимки във Фейсбук от посещение миналата седмица на фронтовата линия край Новогродивка. Тя твърдеше, пътят на агресора към Покровск е открит.

"Окопите пред Новогродивка бяха празни. В някогашния 20-хиляден град на практика нямаше украинска армия", написа тя в язвителен пост.

Генерал Олександър Сирски, главнокомандващият на украинската армия, каза в изявление в четвъртък, че е посетил района на Покровск и работи "за укрепването на отбраната на нашите войски в най-трудните участъци на фронта, за осигуряване на бригадите с достатъчно количество боеприпаси и други материално-технически средства". По време на пресконференция в Киев във вторник Зеленски описа ситуацията на фронтовата линия край Покровск като "изключително трудна", но заяви, че руското настъпление в района се е забавило след офанзивата на Украйна в Курск.

Истината е, че руските сили са напреднали по-бързо в Донецк от 6 август в сравнение с предходните месеци, според някои военни анализатори, включително Deep State, украинска група с тесни връзки с министерството на отбраната на Украйна, която наблюдава движенията по фронтовата линия.

"Цари пълен хаос", обяви Роман Похорили от Deep State, посочвайки падането на ключови градове като Новогродивка и надвисналата заплаха за Покровск.

През последните три седмици силите на Москва превзеха десетки градове и села с минимална съпротива, включително отдавна държаната крепост Ню Йорк.

Роб Лий, старши сътрудник в Изследователския институт за външна политика, приписва руските успехи на недостига на опитна украинска пехота и отклоняването на ресурси за офанзивата в Курск.

"Украйна ангажира резерви в Курск, оставяйки по-малко възможности за запълване на пропуските на други места. Някои от по-опитните бригади бяха заменени от по-нови, по-малко опитни части", каза Лий.

Войниците, които бяха мобилизирани това лято след приемането на нови закони за военна повинност, предназначени да попълнят намаляващите редици на Киев, бяха изпратени на фронта след минимална подготовка.

"Те замръзват ...те не знаят какво да правят в реална битка", обяви лейтенант, чиито войски са на фронтовата линия край Покровск.

Мнозина "се обръщат и бягат при първата експлозия", предупреждава той.

Войниците в артилерийските части край Покровск също подчертават дефицита на снаряди и сериозната асиметрия в огневата мощ в сравнение с руските сили.

"Нашите снаряди са на изчерпване. Просто нямаме достатъчно", заяви артилерийски командир, отбелязвайки, че много ресурси са били пренасочени на север към Курск.

През последния месец неговата част е изстреляла един снаряд на всеки между шест и осем от руснаците. Руските сили поддържат и значително надмощие в авиацията и дроновете, посочва Центърът за отбранителни стратегии.

Станислав Асеев, украински журналист и войник, който в момента е на източния фронт, предупреждава за вероятността от "унищожаване" на цялата украинска армия в региона. Той обяснява развитието на събитията край Покровск с "комплекс от вътрешни причини: от засаждането на цветя вместо укрепления до липсата на разбиране от страна на висшето командване за проблемите, очевидни за всеки войник в окопите".

"Какво може да се направи за Покровск?", пита той риторично. "За съжаление, единственият вариант е да евакуираме възможно най-много хора. Мисля, че градът скоро ще престане да съществува".

Мозъчният тръст Fronttelligence твърди, че украинското ръководство все още може да укрепи фронтовата линия чрез разполагане на нови бригади или преместване на сили от други райони. Но ако Покровск падне, това може да проправи пътя за руските сили да се насочат към Днепър, четвъртият по големина град в Украйна.