Фактът, че някои страни членки са разрешили на Украйна да удря с предоставено от тях оръжие цели на руска територия, не означава, че ЕС е във война с Москва. И е смешно да се твърди такова нещо.

Това заяви днес в Брюксел върховният представител на Съюза за външната политика жозеп Борел.

Той ръководи неформален Съвет „Външни работи (отбрана)“ с участието на министрите на отбраната от страните членки. Съветът бе преместен от Будапеща в Брюксел заради „миротворческата“ обиколка на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва, Киев и Пекин. В момента Унгария председателства Съвета на ЕС.

„Ние даваме оръжия на Украйна и това е всичко. И Украйна може да ги използва според международното право“, изтъкна Борел.

Той обаче допълни, че страните членки са решили, че е въпрос на техните двустранни отношения с Украйна да решават как да бъде изпорзвано предоставеното от тях оръжие.

Важни са числата, допълни Борел. До този момент военната подкрепа на ЕС за Украйна възлиза на 43,5 милиарда евро. Заедно с гражданската подкрепа сумата е близо общо 100 милиарда евро.

„Първите изтребители Ф-16 вече летят в украинското небе, за да пазят градовете и хората. Продължаваме да доставяме боеприпаси. Вече сме достигнали 65 на сто от първоначалната ни цел за 1 милион снаряда“, отбеляза дипломат номер 1 на Европа.

Инструктори от ЕС са обучили досега 60 000 украински войници. Затова министрите на отбраната днес са се разбрали броят да бъде увеличен на 75 000 до края на годината. Същевременно сроковете на обучението трябва да бъдат съкратени в съответствие с нуждите на Киев.

Борел предложил на министрите на отбраната създаването на малък център за свръзка и координация. Министрите са се съгласили и той ще заработи през септември или октомври.