ДПС на Пеевски се похвали, че е осъществило електронна регистрация за изборите в 00:05 часа на 02.09.2024 г. - на "ДПС-Ново начало", но валидна ли е тя?

Съдейки по коментарите на конституционалиста доц. Наталия Киселова, както и на депутата от "Демократична България" и IT специалист Божидар Божанов - не.

"Тъй като става дума за доста формално производство за регистрация за участие в изборите на партиите и коалиция от партии, регистрацията става чрез подаване на документи "на живо", коментира Киселова в сутрешния блок на Нова нюз.

По думите й "това, което се случва сега, е по-скоро пиар акция, за да се покаже, че от ДПС-Ново начало са достатъчно готови и в първия възможен момент могат да подадат документи за регистрация на политическа партия".

"Електронното заявление няма тежест. Целта е да се заявят първи, за да може, ако едно от двете крила не бъде регистрирано и се стигне до съд, това да бъде допълнителен аргумент. Но действията са по-скоро психологически", посочи още Киселова.

Според Божидар Божанов подписката за регистрация трябва да се представи на живо. А Централната избирателна комисия дори няма и свой профил в Системата за сигурно електронно връчване. Документи може да се изпратят и по електронна поща, но там не можело да се удостовери часът на получаване.

"ДПС-Пеевски подали заявление за регистрация онлайн. Но ЦИК има трайна практика да не приема онлайн заявления, като нито ЦИК, нито районните комисии, въпреки законовото задължение, ползват Системата за сигурно електронно връчване. 

Критикувал съм ЦИК многократно за този отказ да спазват закона, а сега ще ползвам повода, за да задам въпрос на министъра на електронното управление защо ЦИК няма профил.

Но за конкретния случай дори Законът за електронното управление предвижда изключения, тъй като част от изискуемите документи са нужни в оригинал.

А в по-общ план, шумните разриви в системните партии на прехода (ДПС и БСП) показват, че политическата криза се разраства. А основна причина за нея е системният отказ от реални реформи на антикорупционните институции, които, ако работеха, щяха да позволят на партиите да спорят за политики и приоритети, а не за задкулисно завладяване, подкупи и нерегламентирани влияния", написа Божанов във фейсбук.

Според решенията на ЦИК, свързани с регистрацията за изборите, списъкът с имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията, трябва да се подаде към документите за регистрация "и в структуриран електронен вид на технически носител". Тоест, лично.

Отделно, за да използва Пеевски "ДПС" в името на формацията за вота, то трябва да има разрешението на другия председател на партията - Джевдет Чакъров.