Централната избирателна комисия (ЦИК) не успя да започне регистрацията на партиите и коалициите заради скандал между депутати от двете фракции на ДПС. Тя трябваше да стартира днес в 09:30.

ЦИК се помещава в сградата на Народното събрание – в бившия Партиен дом (на БКП). Именно от това се възползваха депутатите, които са влезли и са застанали на местата за регистрация, вместо да чакат отвън, каквато е нормалната процедура.

Хората на Доган първи, другите си носят столчета

Първи, изглежда, са били народните представители от фракцията около почетния председател Ахмед Доган, които са седнали на съответните места в очакване на членовете на ЦИК. Малко след това са пристигнали и депутатите от фракцията на Делян Пеевски, показва видео във фейсбук група, подкрепяща Доган. От него се вижда как хората на Пеевски носят столове и сядат също около масата на регистрация.

Следва и разправия между двете групи.

"Има ли охрана, къде е НСО. Защо пречите на членовете на ЦИК да работят", чува се глас в единия от клиповете - вероятно на Тимур Халилов от фракцията на Доган. 

Напрежение и отвън, ЦИК се събира извънредно

Междувременно отвън пред сградата също чакат хора на Доган и на Пеевски, за да влязат. Заради разправията между двете фракции ЦИК отлага началото на регистрацията.

В 10:30 часа изборният орган ще се събере, за да обсъди създалата се ситуация, съобщава БТА.

Силите на реда също са под изпитание. Десетки униформени от МВР пазят отвън пред входа на ЦИК, за да тушират напрежението. Сградата отвътре пък се пази от служители на Националната служба за охрана (НСО). 

Гледайте тук:

Малко след полунощ от пресцентъра на Пеевски обявиха, че "ДПС–Ново начало вече е факт". В 00:05 часа днес от там подали електронно подписано заявление за регистрация за предстоящите избори за 51-во Народно събрание. 

"Ние сме иновативни и модерни. Заедно сме в името на хората. Винаги ще бъдем до хората и ще работим за хората. Най-хубавото предстои", посочва Делян Пеевски, цитиран от пресцентъра си. 

Въпреки това неговите хора днес се опитват и физически да се регистрират в ЦИК. 

Изявление от премиера

Министър-председателят Димитър Главчев проведе разговор с министъра на вътрешните работи Атанас Илков във връзка със стартиралия процес по подготовка на изборите, които предстои да се проведат на 27 октомври, съобщиха по-рано от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Премиерът беше категоричен, че е от първостепенно значение служителите на МВР както и досега да спазват стриктно закона и да не се поддават на никакви провокации. Провеждането на честни и свободни избори е водещ приоритет на служебния кабинет и следва да се работи при пълна прозрачност и равна отдалеченост от всички политически сили. Главчев припомни още, че организацията на вота е задължение на ЦИК и правителството съдейства за осъществяването на логистиката.

Същото послание премиерът Димитър Главчев отправи и на срещата с министри и с областните управители през изминалата седмица. Министър-председателят призова органите на изпълнителната власт да действат само в рамките на правомощията си, като е изключена всякаква намеса в политическите процеси или каквато и да било проява на партийна пристрастност. За премиера Главчев е важно всеки да изпълнява съвестно задълженията си, в противен случай няма да се поколебае да се раздели с проявилите небрежност или недобросъвестност, се посочва в съобщението от МС.

Очаквайте подробности