След като Централната избирателна комисия отпуши регистрацията на партиите и коалициите за вота, стана ясно, че и двете фракции в Движението за права и свободи смятат да се явят като коалиции. Но и двете смятат да използват абревиатурата "ДПС", както и самата партия ДПС. 

Въпреки решението на ЦИК да приеме документите и двете крила, правният казус остава. Отделно, предстои тепърва нейно произнасяне.

Както Клуб Z писа, крилото около почетния председател Ахмед Доган се е спряло на името "Демокрация, права, свободи".

"Участието на нашата политическа сила  ще бъде в коалиционна форма от три партии. Едната от партиите е нашата политическа сила – Движението за права и свободи, другата е СБОР - Справедлива България обединени родолюбци (на бизнесмена Димитър Илиев), и третата партия е Земеделски народен съюз (на Румен Йончев - партньор на множество формации през годините)" - обяви след подаването на документите председателят на партията Джевдет Чакъров.

"Регистрирахме коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало", обяви и Искра Михайлова от фракцията на санкционирания по "Магнитски" втори председател на партията - Делян Пеевски.

Във въпросната коалиция, освен традиционното ДПС, влизат още две партии - "Български гласъ" (свързвана с варненския бизнесмен с прозвището Дидо Дънката и приютила отцепници от "Възраждане") и "Новите лидери", за чиято дейност не се знае почти нищо.