Малко преди 15 ч., на извънредно заседание, Централната избирателна комисия взе решение: започва да приема документи на партиите и коалициите, които искат да се регистрират за участие в парламентарния вот. Регистрацията трябваше да стартира в 9:30 ч. сутринта, но вратите на ЦИК останаха затворени - заради двете фракции в ДПС - на Делян Пеевски и на Ахмед Доган, които окупираха сградата вън и вътре, в опит да се изпреварят една друга при подаването на документите.

Решението на ЦИК дойде след спор между членовете й, като самото то е спорно: два екипа да приемат документите на всички, които трябва да се впишат в единния иначе регистър, като се вписва само часът на подаване, който може и да е еднакъв. Т.е. ще бъдат вписани и "двете ДПС-та". 

Заради старата порочна практика на спиране на микрофоните при щекотливите теми, обаче така и не се разбра как ще се процедира с входящите номера. 

Гласуваха 11 членове на комисията - 8 "за" и трима "против". Тримата бяха Красимир Ципов, Георги Баханов и Йорданка Ганчева. "Това е правен абсурд - да няма час и поредност на номера на приемането на документите. Поредността на входирането на документите води до правни последици", мотивира се Баханов. "Не мисля, че с протоколно решение можем да дерогираме законово положение" - посочи и Ганчева.

Ерхан Чаушев от квотата на ДПС в ЦИК на няколко пъти обяви, че има един единствен субект ДПС и неговият председател Джевдет Чакъров се е явил лично за регистрацията. 

"ЦИК променя условията, за да създаде предимство за определена група хора, т.е. ЦИК тепърва създава условия. Съжалявам много за авторитета на институцията - че тя се поставя по този начин в услуга на определени лица. 20-30 души е съвсем нормално да присъстват при една регистрация, но ЦИК досега се е справяла. Защо сега не може... ЦИК дори няма инстинкта за самосъхранение на авторитета като държавне орган, много жалко...", включи се онлайн в началото на заседанието председателката на комисията Камелия Нейкова.