Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че тази година Рождество Христово ще се празнува в страната по-рано от обичайното - на 1 октомври, предава БТА, цитирайки ДПА. 

Не за първи път президентът прибягва до необичайни ходове, за да отклони общественото внимание от наложителните проблеми в южноамериканската страна. По време на коронавирусната пандемия Мадуро премести празнуването на Рождество Христово на 15 октомври, а следващата година - на 4 октомври.

Сега след изборите на 28 юли, на които официалните власти обявиха Мадуро за президент, но опозицията твърди, че е победил нейният кандидат Едмундо Гонсалес Урутия, страната е обхваната от ново напрежение. Вчера венецуелски съд издаде заповед за арест на Гонсалес, който е бивш дипломат.

САЩ и няколко латиноамерикански държави признаха победата на Гонсалес. ЕС и Организацията за американските държави също подлагат под въпрос официалните резултати от изборите във Венецуела.

Днес Джон Кърби, говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом, осъди издадената заповед за арест на Гонсалес и заяви, че това е пореден опит на Мадуро да се задържи на власт със сила и да откаже да признае, че Гонсалес е спечелил мнозинството от гласовете по време на изборите, предаде Франс прес.