Русия ще внася бира от Северна Корея. Новината идва малко, след като властите в Москва одобриха износа на над 400 кози и породисти коне за тоталитарната държава.

Компанията "Востокбиртрейд", регистрирана през юни в далекоизточния сибирски град Комсомолск на Амур, е получила разрешение да започне да внася алкохолната напитка, произведена в Северна Корея, съобщават руски медии, цитирани от Ройтерс и БТА. Това е поредното доказателство за задълбочаването на отношенията между двете страни.

Миналия месец базираният в Сеул уебсайт "Дейли Ен Кей", който използва източници от Северна Корея, съобщи, че в последните месеци Пхенян е увеличил производството на бира в опит да си осигури чужда валута.

Пред юли службата на "Росселколхознадзор" за Приморския край съобщи, че следи износа на 24 състезателни коня от породата "Орлов тротър" в Северна Корея на граничния пункт "Хасан". Всички животни от известната с бързината и издръжливостта си порода са имали микрочипове.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е известен като любител на състезателните коне. За последен път се разбра, че такива са били внасяни с страната му през 2022 година.

Сделката за бирата идва в момент, в който търговията на света със Северна Корея е силно ограничена, поради наложените на страната санкции от ООН заради ядрената ѝ оръжейна програма.

САЩ и Южна Корея твърдят още, че Пхенян доставя артилерийски снаряди и балистични ракети на Русия за подпомагане на военните действия на Москва срещу Украйна. И двете държави отричат това.

Същевременно връзките помежду им процъфтяват. През юни руският президент Владимир Путин посети Северна Корея за пръв път и се срещна с Ким Чен-ун.