Делян Пеевски е освободен като (съ)председател на Движението за права и свободи. Това съобщи на 27 август пресцентърът на партията, обслужващ фракцията около почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Решението било взето на заседание на Централното оперативно бюро (ЦОБ) – тясното ръководство на формацията.

Бе обявено, че са отстранени и други представители на ръководството на ДПС, свързани с Пеевски, включително зам.-председателите Йордан Цонев, Станислав Анастасов, Искра Михайлова, Халил Летифов.

Отстраняването на Пеевски все още не е в съда

За да влязат в сила промените обаче, те следва да бъдат внесени в Софийския градски съд (СГС), който поддържа Регистъра на политическите партии. Но към момента документи там не са подадени, показа справка на Клуб Z.

Защо?

Източници от фракцията на Ахмед Доган обясниха, че първо следва да се изчака дали решенията ще бъдат оспорвани от засегнатите лица пред Централната контролна комисия на ДПС. С други думи, Пеевски и компания имат възможност да обжалват в рамките на партията.

По устав те могат да сторят това в 14-дневен срок „от писменото уведомяване“. Формално, такова уведомяване обаче на този етап не е извършено.

Централна контролна комисия в ДПС под контрола на Доган

Централната контролна комисия (ЦКК) се състои от четирима души – Тимур Халилов, който е председател, Ерхан Чаушев, Метин Сюлейманов и Нихат Кабил. Трима от тях се считат за предани на Доган. В лагера на Пеевски вероятно е само Кабил, чийто син тази година стана евродепутат.

ЦКК заседава при кворум от две трети и взема решения с обикновено мнозинство. Това вероятно е единственият национален оперативен орган на партията, който в момента е наистина под контрола на Ахмед Доган. Затова и се предполага, че ЦКК ще даде юридическа тежест на изключително спорното решение на ЦОБ, свързано с отстраняването на Делян Пеевски и хората му от ръководството на ДПС.

По устав Централното оперативно бюро следва да заседава при кворум от поне две трети, който Ахмед Доган не успява да събере. От фракцията му се позовават на текст от устава, който дава право на почетния председател да свиква ЦОБ, Централния съвет, който е по-високостоящият ръководен орган на ДПС, както и ЦКК.

Дали обаче при тази ситуация може да се взимат решения без нужния кворум?

Освен това се смята, че ЦОБ не може да отстрани лидера. Затова Ахмед Доган и компания твърдят, че почетният председател е над Централното оперативно бюро.

Самият Доган посочи: „По устав Пеевски и Ревански (член на ЦОБ) могат да бъдат изключени от общинските структури, областните структури, ЦОБ. Особено по предложнеие на почетния председател, особено по време на кризи. Дори когато аз им поисках оставките по всички правни норми, те вече не са членове. Само самото ми предложение, самият ми призив - това е достатъчно. В случая аз съм по-висшестоящият орган дори от ЦОБ. Имаме много голяма подкрепа от цялото общество.”

В случая Доган, изглежда, говори за изключването на Делян Пеевски и Радослав Ревански като членове на партията. Дали обаче те могат да бъдат отстранени и от ръководните постове, които заемат, по този начин?

Това се очаква да реши Софийският градски съд, а окончателното решение вероятно ще е на Върховния касационен съд.

Жалби няма

ЦКК има три месеца да разгледа евентуалните жалби на Делян Пеевски и компания. Към момента такива не са постъпили, научи Клуб Z. Вероятно няма и да бъдат подадени. Те биха помогнали за легитимиране на отстраняването на Делян Пеевски и хората му от ДПС. Затова и Пеевски едва ли ще се хване в „контролния“ капан на Доган.

Иначе, според устава ЦКК има три месеца да вземе окончателно вътрешно-партийно решение по проблемните казуси. Този срок едва ли ще се чака. След това случаят би трябвало да отиде вече в съда.

Самият Делян Пеевски подхожда с ирония по темата.

"Видях, че е имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС, загубиха и партийното си качество. Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите. Тези хора трябва да разберат едно - това е европейска България и в нея всичко се случва по закон“, заяви той в писмена позиция, след като бе обявен за отстранен като (съ)председател на ДПС.

А днес след констатация на репортер на Клуб Z, че е изключен от ДПС, Пеевски не се съгласи: "Отникъде не са ме изключвали. Отцепниците не могат да изключват."

Членът Пеевски 

Остава загадка обаче дали Делян Пеевски изобщо е ставал редови член на партията. Той категорично отказва да разкрие кога е станал такъв и в коя местна партийна организация.

През 2021 г. тогавашният председател на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че Пеевски никога не е бил член на Движението, а бил депутат от гражданската квота.

Въпреки това през февруари т.г. Националната конференция реши единодушно да издигне корпулентния политик до (съ)председател на партията заедно с Джевдет Чакъров - по искане на Ахмед Доган.

Няколко месеца по-късно Доган установи, че е сгрешил, и поиска оставката на Пеевски. Оказа се, че отстраняването му обаче изобщо няма да е толкова лесно.

На този етап, изглежда, че е проблем да бъде свикана и извънредна Национална конференция, която се смята, че е единствената, която може да изгони Делян Пеевски по безспорен начин.

А заради двувластието в ДПС партията се опитва да се регистрира за участие в предстоящите парламентарни избори през две различни коалиции – правен абсурд, с който в момента се занимава ЦИК.