(Съ)председателят на ДПС Делян Пеевски не отговори на въпрос на Клуб Z в коя местна организация на партията членува. Темата стана актуална покрай споровете в движението за това коя от двете фракции - на Пеевски и на Ахмед Доган - е автентична.

"Има едно ДПС, има една легитимна коалиция. Това е нашата. Не може да има тема", каза още Пеевски.

Попитан дали ще има съдебно обжалване, ако ЦИК регистрира ДПС на Ахмед Доган, той каза, че трябва да се изчака комисията да се произнесе.

Според Пеевски обаче ЦИК трябва да има отделна сграда и да не е в тази на Народното събрание (НС).

Той обясни и че от неговата парламентарна група ще бъде внесено законодателно предложение номинациите на президента за различни институции да минават през публична процедура, както се случвало в НС. 

"Разпад няма, има отцепници", заяви още Пеевски.

Мистерия с членството

След констатация на репортер на Клуб Z, че е изключен от ДПС, той не се съгласи: "Отникъде не са ме изключвали. Отцепниците не могат да изключват."

А след въпрос кога и през коя местна организация е станал член на ДПС, той отвърна изненадващо: "Проверете си го, това е ваша работа."

Клуб Z неколкократно е поставял въпроса на пресцентъра на ДПС - кога Делян Пеевски е станал член на партията и от коя структура. Неясно защо - това се държи в тайна. Очевидно, и самият Пеевски не иска да разкрие информацията. А тя може да се окаже ключова и по казуса с неговото изключване като председател и член на ДПС, което бе констатирано от Централното оперативно бюро на партията на 27 август. Това се случи със спорна процедура, която се очаква да мине и през съдебен контрол. 

Допреди няколко години Делян Пеевски ставаше депутат като външен за партията човек - от т. нар. гражданска квота. 

През юни 2021 г., след като Пеевски бе санкциониран от САЩ за корупция по закона "Магнитски", тогавашният председател на ДПС Мустафа Карадайъ заяви:

"Г-н Пеевски никога не е бил част от ДПС и никога не е участвал във взимането на политическите решения в ДПС. Г-н Пеевски не е бил член на ДПС, той стана част от гражданската квота". 

"Корпулентният" политик бе лансиран за лидер в партията през 2023 г., а бе избран за (съ)председател заедно с Джевдет Чакъров на Националната конференция през февруари т. г. Кога е станал член на ДПС обаче, все така си остава тайна. Публична информация за членовете на партиите няма, така че това не може да се провери освен през самите партии. 

Мълчание и за "Булгартабак"

Днес Делян Пеевски бе попитан от репортер на Клуб Z и какво се случи с "Булгартабак", но той се оттегли и не пожела да отговори. Компанията бе приватизирана при първото правителство на Бойко Борисов. В нея в един момент Делян Пеевски също се оказа, че има дял. А според Цветан Василев - бивш собственик на фалиралата "Корпоративна търговска банка" и бивш партньор на Пеевски, последният е бил реалният собственик на "Булгартабак". Цигарената компания обаче бе фактически унищожена. 

Тя се оказа и един от скандалните получатели на огромни кредити от държавната Българска банка за развитие (ББР). Наскоро бившият премиер и ексикономически министър Кирил Петков обяви, че "Булгартабак" е получила 150 млн. лв. от банката и той също не се обслужва, както и този свързан с Румен Гайтански-Вълка, който наскоро бе арестуван за това. 

Рамадан Аталай: Очакваме принципно решение от ЦИК

Рамадан Аталай, нечленуващ в парламентарна група депутат, представител на ДПС-Доган, очаква принципно решение на ЦИК за участието на Движението в предстоящите избори за 51-во Народно събрание. Това коментира той на влизане в парламента.

"Решението на ЦИК би трябвало да бъде принципно. Движението за права и свободи е принадлежало винаги като емблема на почетния ни председател и на структурите на ДПС, а не на структурите на Магнитски", коментира той и допълни, че очаква решението на избирателната комисия да бъде правилно.

На въпрос, свързан с печата на партията, необходим за регистрацията на ДПС за предстоящите избори, Аталай констатира, че той е без значение. Попитан дали съществува евентуална опасност ДПС да не се яви на тези избори, Аталай отговори, че не допуска подобно нещо.