От „Да, България“ са получили писмо от банкера Цветан Василев с нови факти и обстоятелства, които говорят за криминални деяния на Делян Пеевски, доколкото знам те са изпратени и в деловодството на Народното събрание от Цветан Василев”, съобщи в сряда следобед по бТВ членът на ръководството на партията Ивайло Мирчев.

“Ще искаме изслушване от шефовете на службите, и по-точно от шефа на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), за това какви действия са предприемани по отношение на Пеевски, изслушване на шефовете на Българската банка за развитие (ББР) за отпусканите кредити на фирми на Пеевски. Тази информация е достатъчна главният прокурор да му поиска имунитета, ние ще го гласуваме в Народното събрание, това може да стане тази или следващата седмица”, каза той.

Той добави, че Цветан Василев е готов да свидетелства пред комисията за Петьо Еврото, а той е бивш съдружник на Пеевски.

Той допълни още, че очаква изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов веднага и на базата на това, което е събрано и което тепърва ще бъде установено, да поиска депутатския имунитет на Пеевски. Той е убеден, че свалянето на имунитета може да се случи до излизането на парламента във ваканция заради предизборната кампания.

“Хайде сега главният прокурор да му поиска имунитета и като влезе това искане в пленарна зала, да видим дали има достатъчно депутати, които да го гласуват. И това ще отговори на въпроса, дали е възможно следващо управление, дали има сили за приемане на антикорупционните закони”, призова още Ивайло Мирчев.  

В съобщение, разпространено от пресцентъра на формацията, става ясно, че в писмото, съдържащо сканирани от Василев документи, има данни за рекет от Делян Пеевски, по думите на автора на сигнала, към КТБ и съдружници на Цветан Василев. 

На въпрос защо писмото е дошло в “Да, България”, Мирчев отговори - защото това е политическата сила, която от самото начало е имала последователни действия срещу Пеевски, а той е пращал протестиращи пред партийната централа. Според него сега е моментът, след като и други политически сили са се сетили, че Пеевски е големият тумор на българското общество, да действат.

Цветан Василев беше изслушан от парламентарната временна комисия за проверка на факти и обстоятелства за дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса и дейността на групата около бившия следовател Петьо Петров – Еврото.

На 1 септември от ДПС-Доган разпространиха съобщение, в което се обръщат към партиите от 50-ото Народно събрание (НС) с искане за категорично дистанциране на българската политическа класа от Делян Пеевски.

Дни по-рано от кръга около почетния председател дойде съобщението, че Централното оперативно бюро на ДПС е взело решение да изключи Делян Пеевски, както и Халил Летифов, Искра Михайлова-Копарова, Йордан Цонев, Хамид Хамид, Станислав Анастасов, Радослав Ревански, Ертен  Анисова. По-късно същия ден Пеевски отговори, че е видял, че е „имало сбирка на отцепници от ДПС“.