Зад инициалите Д.П. в документите по делото "КТБ" стои Делян Пеевски, който до средата на 2013 година беше директно и индиректно финансиран от банката с около 500 млн. лева.

Това заяви бившия собственик на обявената в несъстоятелност на 22 април 2015 г. Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев пред временната парламентарна комисия за влиянието на Петьо Петров-Пепи Еврото и Мартин Божанов - Нотариуса.

Немалка част от проектите на семейството на Пеевски бяха за медии, които бях принуден да финансирам, допълни Василев. Около средата на 2013 г. разбрахме, че той няма намерение да връща заемите, които се оказа, че не са особено добре обезпечени и настояхме за допълнително обезпечение.

До есента на 2013 г. Пеевски беше коректен платец, а след това явно е било взето друго решение, разказа още Василев и добави, че решаващата дума за отпускането на кредитите на семейството му е била негова. 

"След разговори с него започнаха преговори, за да започнем да си изчистваме отношенията", допълни той.

Според бившия шеф на КТБ паралелно около конфликта му с Пеевски са се движили процедурите в следствието срещу банката от "приятеля" на съпредседателя на ДПС Пепи Еврото.

Василев разказа, че сред най-важните активи на КТБ, освободени от всякакви тежести, които Делян Пеевски е поискал да му бъдат прехвърлени или изплатени, са 30 % от "Петрол", 50 % от "НУРТС", 50 % от Зала "Универсиада", 30 % от "Дунарит" и 10 % от "Виваком".

Петьо Петров-Пепи Еврото е доказан участник в атаката срещу КТБ, а бившата му жена Любена Павлова е предоставила на американските власти информация за схемите му, каза също така Василев. Според него това е станало на среща в Женева, на която е присъствал и убитият през май 2023 г. Красимир Каменов-Къро. Част от предадените данни са били за удара срещу КТБ.

Бившият шеф на столичното следствие добавя много стойност към ударите на Пеевски, коментира още той. Запознавал съм се с Петров през 2005 г. - 2006 г. чрез Делян Пеевски, посочи бившият шеф на КТБ.

Каква е била организацията на "Осемте джуджета" не мога да кажа. Тя съществува след напускането на Пепи Еврото от следствието. На практика изнесено бюро за контрол над прокуратурата. Явно на Пеевски вече не му е било удобно да приема прокурори в хотел "Берлин".

В началото на заседанието на временната парламентарна комисия близките до Пеевски депутати Хамид Хамид и Станислав Анастасов нападнаха Надежда Йорданова, определена за председател на комисията, която е без постоянен председател, с твърденията, че е марионетка и близка до интересите на Русия. Повод за недоволството им стана именно изслушването на Василев. Хамид нарече бившия шеф на КТБ "измамник на века", а Анастасов атакува представителките на ПП-ДБ, че служат на интересите на Русия.

След това дневният ред беше приет с 11-"за" и 3-ма "против", като беше решено Цветан Василев да бъде изслушан първи.

Руската банка ВТБ официално открадна "Виваком" с помощта на вашия бос Делян Пеевски, коментира Василев твърденията на двамата народни представители. Той отрече да е имал бизнес отношения с руския олигарх Константин Малофеев и каза, че сделките му след институционалния удар срещу КТБ са били с Пиер Луврие.  

Според Василев при единствената му среща с депутата от руската Дума Александър Бабаков последният му е казал, че Русия е платила в България комисионни от 100 милиона евро за "Южен поток". Главният координатор на проекта в страната е Делян Пеевски, заяви Василев.

Според него представителят на "Газпром монтаж" Леонид Чугунов често е посещавал съпредседателя на ДПС в хотел "Берлин". Василев допълни, че според Пеевски е трябвало да бъдат защитени всички интереси, като компаниите му "Промишлено строителство - холдинг" и "Техноекспортстрой" са били "защитени", а съществувал и интерес от "ПСТ Холдинг".

По повод отстраняването на бившия главен прокурор Иван Гешев, Цветан Василев каза:

"Не знам дали на депутатите им е известно, но има две писма от американски конгресмени за санкциониране на Гешев във връзка с ролята му във фалита и разграбването на КТБ, включително и в полза на санкционирания по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски."

Според бившия шеф на КТБ става въпрос за Пит Сешънс и Уорън Дейвидсън. Василев смята, че информацията, предадена от Любена Петрова на американските служби, е станала причина за писмата им.

Предвид характера на Иван Гешев, му е спретнат сценарий, в който той да бъде отстранен от контролиращите Висшия съдебен съвет Делян Пеевски и Бойко Борисов, допълни той.

Един от депутатите с най-остро поведение на заседанието на комисията Хамид Хамид от ДПС на Пеевски придружаваше Гешев на посещението му в САЩ в началото на 2023 година.

Днешното заседание на комисията беше предшествано от опити за саботаж. Първоначално Лена Бориславова и Надежда Йорданова съобщиха във фейсбук, че парламентарната администрация е отказала да осигури техника за изслушването на бившия мажоритарен собственик на КТБ. Двете народни представителки от ПП-ДБ обявиха, че са осигурили лично оборудване. Прякото излъчване от сайта на парламента беше с лошо качество на звука и с една дълга пауза. 

Първа, втора и трета точка в дневния ред на временната комисия бяха изслушванията на Лозан Панов, Делян Пеевски и на служебния вътрешен министър Калин Стоянов. Те обаче не се явиха.

Парламентарната комисия взе решение да изпрати стенограма и запис от заседанието на прокурорите по делото "КТБ", които упорито отказват да разпитат Василев чрез видео връзка.