В Италия е санкциониран шофьор на камион от българска фирма превозвач, който неуспешно "надхитрил" европейския регламент и... не е почивал в продължение на две седмици.

Това е станало при проверка на полицията в Неапол. Тя установила, че 51-годишен шофьор на камион на служба в български превозвач не е почивал две поредни седмици, без да си вземе редовна седмична почивка и това е грубо нарушение на разпоредбите на ЕС.

Отнета е шофьорската му книжка и документите на превозното средство. На шофьора е наложена принудителна почивка от 45 часа. Името му  и това на българския превозвач не се съобщават.

Информацията е на електронното издание Fanpage, което се позовава на  квалифицирани източници, цитирана днес от БНР.

Уточнява се, че случаят е част от проверки на камиони от полицията в Неапол за установяване правилното изпълнение на процедурите при превоз на стоки.

Проверени са над 30 тежкотоварни автомобила. Отнети са 7 свидетелства за управление на МПС и констатирани  множество нарушения -  в три от тях са установени и санкционирани промени в тахографите.

Според еврорегламента екипажите са задължени да ползват седмична почивка, като през една седмица тя може да бъде съкратена - но не и отменена.