Министър-председателят Димитър Главчев свиква спешна среща в МС във връзка с проблема с паркингите по границите, съобщиха тази сутрин от правителството.

"Премиерът очаква да му бъде докладвана пълната информация по темата от министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта и съобщенията, на вътрешните работи, на финансите, както и от ДАНС и НАП. Главчев ще разпореди на ведомствата допълнителна задълбочена проверка с оглед на последващи действия", допълват оттам.

От съобщение на МВР снощи се разбира, че и там е имало отделна среща по темата с пълния хаос при ГКПП. Участвали са министрите на МВР Атанас Илков, на транспорта Красимира Стоянова, на земеделието Георги Тахов, зам.-министри, директорите на Агенция „Митници“ и „Гранична полиция“.

Изводите са забележителни:

"В рамките на срещата бе отчетено, че традиционно около 1 септември се наблюдава огромно струпване на тежкотоварен и автомобилен трафик. В този смисъл бяха обсъдени и набелязани  спешни мерки за облекчаване и съкращаване на времето за преминаване на превозните средства през граничните пунктове – Лесово, Капитан Андреево, Дунав мост – Русе и Дунав мост – Видин", пишат от пресцентъра на МВР.

Освен това е решено директорът на Агенция „Митници“ да изготви единна стратегия за управление на трафика и пропускателната способност на ГКПП.

"Министрите изразиха готовност да проверят на място работата на подчинените им служители, както и да се направи анализ на изпълнението на предприетите организационни мерки."

В съобщението пише още: "В рамките на срещата за пореден път бе подчертано, че най-големи загуби от неприемането на страната ни в сухопътен Шенген, търпят българските  превозвачи". Всъщност най-големият хаос в момента е на Дунав мост - 1 при Русе, нищо че това е вътрешноевропейски граница.

Там през август започна ремонт.

Допълнително ситуацията се влошава от решението да се върне "златната локва" по ГКПП, както и от това, че при създалите се километрични опашки собственици на частни паркинги буквално издевателстват над шофьорите.

Както Клуб Z писа - мерките идват, след като преди дни в Ташкент стартира 44-ото общо събрание на Съюза на асоциациите за автомобилен транспорт в региона на Черноморско икономическо сътрудничество (BSEC-URTA) и още редица значими международни събития. На форума се разбра, че заради нерешимите проблеми на България две от най-влиятелните международни организации – IRU и BSEC-URTA, са обявили, че ще предприемат всички възможни действия, за да бъдат решени тези проблеми. Турция и Гърция са се обединили около намерението си да намерят алтернативен транспортен коридор, за да заобиколят България.