Ако Украйна спре газа за Европа, ще използваме "Турски поток". Това обяви руският президент Владимир Путин в реч на Източния икономически форум във Владивосток. Той увери, че Русия би желала да продължи да изнася течното гориво през Украйна и след 31 декември, когато договорите с нея изтичат, но че не е в състояние да принуди Киев да го направи.

"Тогава (ако Украйна прекрати транзита) обемите ще намалят, а как ще им се отрази това, аз не знам", каза той. "По отношение на Украйна ние не спираме транзита. Защото ние и "Газпром" възнамеряваме да изпълняваме ангажиментите си към нашите клиенти, с които имаме дългосрочни договори".

Според руския президент основните клиенти на "Газпром" в ЕС не биха желали транзитът да спира, въпреки че продължават да подкрепят Киев във военно отношение.ба"

Руският президент допълни, че една от тръбите на "Северен поток" е останала незасегната от саботажа, извършен преди две години, и Германия може отново да почне да получава газ по нея, ако пожелае.

Войната

Путин заяви във Владивосток, че „основната цел“ на Москва остава превземането на украинския регион Донбас, но все пак все пак посочи, че е готов да преговаря с Киев. Според него усилията за забавяне на напредъка на руските войски чрез нахлуването в Курск са се провалили. На въпрос кои страни биха могли да ръководят мирните преговори с Украйна, той посочи следните:  

„На първо място, Китайската народна република, Бразилия, Индия. Аз съм в контакт с моите партньори... имаме доверие и увереност едни в други“, заяви руският държавен глава.

След това допълни:

 „Ако има желание от страна на Украйна да продължи преговорите, мога да го направя“.

Русия от началото на войната изразява готовност да преговаря, но реално нищо не се е променило в първоначалната позиция на Москва - тя иска да получи целите области от четирите окупирани от нея територии след началото на войната, дори тези, които все още са под украински контрол; Кремъл също така настоява Украйна да обещае, че няма да се присъедини в бъдеще в НАТО, което би я поставило в уязвимо състояние за повторна руска офанзива след няколко години.

Коментарите на Путин дойдоха, след като Киев посочи, че няма да участва в директни преговори с Русия, но работи за изграждане на коалиция от посредници, които да помогнат за прекратяване на войната, информира "Политико".

В Украйна има надежда, че широка коалиция, включваща някои страни на страната на Русия, може да прокара мирната формула от 10 точки на украинския президент Володимир Зеленски и да накара Москва да прекрати агресията си.

Изборите в САЩ

Путин коментира и предстоящите избори в Съединените щати. Както Байдън е препоръчал на поддръжниците си да подкрепят Харис, така и „ние ще направим същото, ще я подкрепим“, каза той в шеговит тон.

„Тя се смее толкова изразително и заразително, че това означава, че с нея всичко е наред“, заяви той, цитиран от Ройтерс.

След което добави, че може би това означава, че тя ще се въздържа от по-нататъшни санкции срещу Русия.

За разлика от нея, Тръмп като президент е въвел повече санкции срещу Русия от всеки друг в Белия дом преди него, отбеляза Путин.

„В крайна сметка изборът зависи от американския народ и ние ще уважим този избор“, завърши той.

Всъщност Тръмп е предпочитаният избор на Русия за американски президент. Републиканецът изрази готовност да принуди Киев да подари украински територии на Кремъл в името на прекратяването на войната, като спре доставките на оръжие за украинските защитници.

Що се отнася до забележката за санкциите - санкциите на Тръмп бледнеят пред мащаба на мерките против режима на Путин, наложени по времето на администрацията на Байдън, в която Харис е вицепрезидентка.