Забрана за продажбата, разпространението и употребата на вейпове сред непълнолетни лица одобри Народното събрание (НС) на второ четене. Промените в Закона за закрила на детето бяха приети единодушно със 140 гласа „за“, без „против“ и „въздържал се“.

Вносител на поправките бе Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС. Той обясни, че със законопроекта се цели ефективна забрана за продажбата, разпространението и употребата на така наречените вейпове сред лицата до 18-годишна възраст. Той изказа благодарност на всички народни представители за ползотворната работа и подкрепа.

Заявка за забрана и на енергийните напитки

"Това е една битка, която ние сме длъжни да спечелим и гледайки всичко онова, което се случва в медиите, следващата битка, която трябва да проведем, е срещу употребата на енергийни напитки сред подрастващите. Може би това ще бъде първото нещо, което ще стартираме в следващия парламент, заедно с всички народни представители, защото битката за здравето на нашите деца е нещо, което е най-важно за целия български народ", заяви Ангелов, цитиран от БТА.

Според приетите разпоредби изделия, различни от тютюневи изделия, са вещества, предназначени за въвеждане на дим или аерозол чрез вдишване в човешкото тяло, които не съдържат тютюн или никотин и може да се консумират чрез процес на горене, нагряване или изпаряване, както и растения и вещества, забранени със Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

Забрана и на рекламата

По предложение на Стою Стоев от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) бе приета редакционна поправка, с която се забранява рекламата на така наречените вейпове по радиото и телевизията.

На първо четене законопроектът бе приет на 31 юли - също единодушно.