Парламентът единодушно прие днес важна добавка към Закона за закрила на детето - забрана на употребата, продажбата и предлагането на изделия на лица под 18 години, различни от тютюневи изделия, бездимни тютюневи изделия, нови тютюневи изделия и нагреваеми тютюневи изделия. 

152-ма депутати приеха промените на първо четене, внесени от ГЕРБ-СДС. 

Целта е да се ограничат вещества, субстанции и течности на базата на растения, билки или плодове, които са без тютютн или никоти, но могат да се консумират чрез горене, нагряване или изпарение - познати като "вейп" продукти.

Този тип продукти станаха много популярни по света през последните години, като много от тях са законни заради фокуса на забраните най-вече върху тютюневите изделия и никотина.

"Вейповете" с шарени опаковки и сладки плодови аромати често са направени целенасочено, за да привличат подрастващите. И макар да може да не са толкова токсични, колкото тютюневите изделия, те са вредни и могат дори да бъдат фатални за белите дробове на децата.

Вносителите на текста подчертаха, че не се знае какво е съдържанието на безникотиновите вейпове - а Костадин Ангелов коментира и идеята да се забранят всякакви плодови вкусове въобще, макар този текст да не е налице в законопроекта. 

Иван Иванов от ПГ на „БСП за България“ пък припомни, че БСП имат и друго предложение в защита на децата - да се забрани ползването на райски газ, станал популярен сред подрастващите в последните години.

Александър Симидчиев от ПГ на  „Продължаваме промяната-Демократична България“ предложи здравната комисия в бъдеще до помисли за допълнителни промени, които да осигурят много по-широка възможност за контролиране на процеса, и да засягат също енергийните напитки и бездимните цигари.

Климент Шопов от ПГ на „Възраждане“ също декларира подкрепа за предлаганите промени, но от парламентарната група са скептични, че изпълнителната власт ще упражнява контрол. 

България следва останалите държави в ЕС, както обикновено - вейповете отдавна са забранени за продажба на деца в повечето западни държави.