Украйна се нуждае от допълнителни доставки на оръжие, за да може да се защитава срещу Русия. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски след пристигането си в американската военновъздушна база "Рамщайн" в Германия.

„Страдаме от недостиг на ракети и се нуждаем от способности за далечен обсег на действие, включително за използване на руска територия.“

Украинският президент разкритикува факта, че значителна част от обещаните системи за противовъздушна отбрана все още не са доставени на украинските въоръжени сили. Той също така призова да бъдат предоставени повече изтребители F-16. С посещението си Зеленски очевидно иска да подчертае сериозността на ситуацията във войната в Украйна. Руската армия напредва в Източна Украйна от месеци.

Във военновъздушната база „Рамщайн“ в Германия днес се събират представители на 50 държави в Контактната група за Украйна, за да обсъдят по-нататъшната подкрепа за Украйна.

Зеленски подчерта, че е важно да се гарантира, че цялата обещана вече помощ ще достигне до украинските въоръжени сили.

„Нуждаем се от решимостта на нашите партньори, за да спрем руския въздушен терор“, каза той.

Зеленски съобщи, че в Рамщайн ще проведе разговори с министрите на отбраната на Германия и САЩ - Борис Писториус и Лойд Остин. Той ще се срещне и с канцлера Олаф Шолц за отделни разговори.