Актьорът и режисьор Джон Малкович подчерта в интервю за Би Ти Ви в отговор на отправяни нападки към него от някои среди в България и опита за създаване на настроения срещу пиесата "Оръжията и човекът", която според спекулациите се подигравала на българите и Сръбско-българската война през 1885 г., че "нито едно от двете не е вярно". Интервюто е във връзка с предстоящия му ангажимент като гостуващ режисьор в Народния театър "Иван Вазов". Премиерата на антивоенната пиеса "Оръжията и човекът" на Бърнард Шоу е през ноември, съобщава „Дневник“.

"Разбрах, че тук има информация, че пиесата се подиграва на българите и че се подиграва на Сръбско-българската война - нито едно от двете не е вярно. В "Оръжията и човекът" става дума за претенциите, за грешния идеализъм и всъщност тя е една антивоенна пиеса, по принцип Джордж Бърнард Шоу е писал много пиеси, за да заяви позицията си срещу войната. Малко съм смутен, че хората си мислят, че бих дошъл в България, за да се подигравам на българите. Просто досега не съм поставял пиеса при вас. Тази наистина е сатирична, забавна и в крайна сметка - доста романтична", коментира Малкович.

По думите му в България има много добри актьори и световни режисьори имат избор между големи таланти в кастингите за пиеси на международно ниво. Това е второто му гостуване в Народния театър след успеха на "В самотата на памуковите полета" през 2023 г.

"В Народния театър "Иван Вазов" имах възможността да избирам между поне четирима подходящи актьори за всяка една роля. Бях подготвен, че ще срещна толкова високо ниво поради личния ми опит с българите в живота ми досега. Направих две прослушвания на всички мъже актьори и на всички жени актриси в театъра. Когато казваме, че България е малка страна - не знам, има твърде много добри актьори за малка страна", посочва Малкович.

"Народният театър "Иван Вазов" привлича много таланти не само от България - светът иска да работи с вас и това е благодарение на дарбата ви", отбеляза още големият актьор.

За да работи по пиесата в България, Малкович е отказал редица предложения за филми и сериали, защото театралният ангажимент тук изисква цялото му внимание и концентрация.