Джон Малкович ще поставя в Народния театър през следващия театрален сезон (2024/2025 г.), съобщават от трупата. Световноизвестният американски актьор, режисьор и продуцент идва у нас в подготовка на бъдещия си спектакъл „Оръжията и човекът“ на Бърнард Шоу.  Това е било договорено в рамките на поредица от разговори между Малкович и директора на Народния театър Васил Василев. Това е първият от няколко предстоящи съвместни проекта между режисьора и театъра, твърдят от културната институция, която напоследък често влиза в новините с напрежението и скандалите в нея.

Предварителните срещи с трупата на Народния театър ще са през новия театрален сезон (2023/2024), а репетициите трябва да започнат през септември 2024 г.

Действието на комедията „Оръжията и човекът“ на Бърнард Шоу се развива в България, като по-голямата част от героите са българи. В основата на сюжета е битката при Сливница по време на Сръбско-българската война през 1885 г. „Оръжията и човекът“ се играе за първи път през април 1894 година в Лондон. Пиесата е преведена и издадена в България едва през 2018 г. , т.е. 124 години след публикуването ѝ. Затова си има причини - тя осмива българите от края на 19 век, хигиенните им навици (темата за къпането и миенет на ръцете е доста застъпена), цивилизационна изостаналост, трябва да представи сблъсъка на Ориента и Европа. При поставянето ѝ във Виена българските студенти там протестират. В България пиесата на Шоу е неособено популярна, по света обаче напротив. Самият драматург бил доволен от постигнатото: „Създава впечатление, че действително съм бил в България.” 

Така изборът точно на тази пиеса на Шоу да се поставя на сцената на Народния театър от Малкович е доста интересен и провокативен, в добрия или не толкова добрия смисъл ще се разбере, след около година и половина.

През февруари Джон Малкович гостува на сцената на Народния театър, заедно с една от най-популярните литовски актриси – Ингеборга Дапкунайте в спектакъла „В самотата на памуковите полета“ от Бернар-Мари Колтес, на режисьора Тимофей Кулябин.

Оскарас Коршуновас и Тимофей Кулябин идват в България в подготовка на бъдещите си спектакли за голямата сцена на Народния театър, припомня БТА. До края на юли световноизвестните режисьори последователно ще имат предварителни срещи с актьори и други  представители на Народния театър във връзка със спектаклите. Текстовете, които ще бъдат поставени, вече са избрани, а премиерите ще бъдат през сезон 2024/2025 г. За Коршуновас това ще бъде първи спектакъл, създаден в България, с български актьори. Кулябин вече постави „Нора“ по Хенрик Ибсен.