Атанас Зафиров не може да регистрира БСП за парламентарните избори на 27 октомври.

Това твърди и в понеделник по Нова тв Георги Свиленски, който в неделя заедно с Корнелия Нинова, Иван Ченчев и Крум Дончев бяха изключени от БСП . Той показа решение на съда, според което Нинова е председател на партията и съответно само тя или упълномощени от нея могат да регистрират партията за изборите. Свиленски, заедно с Ченчев, е упълномощен от изключената председателка да ръководи регистрацията на БСП и реденето на листите за изборите.

Той обясни и защо това не е станало с временния лидер на БСП Атанас Зафиров.

"Когато трябва да дадете пълномощно, вие го давате на човек, на когото имате доверие. Когато един човек ви е предал, ви е продал, няма как да му дадете пълномощно. Той ще ви излъже. Нинова търси хора, на които има доверие. Аз съм един от тях и затова ми е дала на мен пълномощно", коментира Свиленски.

Той обяви още убедено, че БСП ще участва на изборите, а областните съвети на партията щели да редят листите.

"Мога да гарантирам, че БСП ще участва в изборите с решението, което е взел Националният съвет - в коалиция. Ще регистрира във всички 31 избирателни района листи", каза Свиленски, но не уточни кога ще стане това. "Няма ние тримата да редим листата (Корнелия Нинова, Георги Свиленски и Иван Ченчев -бел. ред.). Листите ще бъдат подредени от областните съвети на партията, както е по устав", твърди той.

„Нинова трябва да бъде депутат. БСП няма по-добър парламентарист в момента“, категоричен е изключеният от партията депутат, но с пълномощно да регистрира левицата и листите.

Според отсрещната страна - временното ръководство на партията обаче, точно според устава, Нинова няма право да бъде кандидатдепутските листи.

„БСП има председател в оставка. Това, което трябваше да се случи, е да се свика конгрес, той да констатира оставката и да се избере нов председател. А дотогава временно изпълняващият функциите да ги изпълнява.  Когато се извърши дадена промяна в партия или фирма, трябва да бъде отразена в регистрите. В случая г-н Зафиров не е представляващ, не е председател, няма и не трябва да бъде регистриран”, добави Свиленски едната гледна точка в конфликта в БСП.

За изключването си от соцпартията той коментира:

„Ние сме изключени в главите на Атанас Зафиров, Борислав Гуцанов и Кристиан Вигенин. В главите на социалистите не сме. Цяла нощ телефонът ми не спира да звъни. Цели партийни организации искат да напуснат партията. Призовавам ги да не го правят. Не напускайте БСП, работете за нея”.

Според Александър Симов имало и други възможности за регистрация, макар че най-чистият вариант бил БСП да се регистрира и после да прави коалиция, ако Нинова продължи да пречи. По негови думи "БСП – Обединена левица не можела да бъде спряна.

"Имаме решение на Националния съвет на БСП с голямо мнозинство и всякакви опити то да бъде замъглено са нелепи. Решението за БСП е Атанас Зафиров да бъде изпълняващ функцията председател и той да представлява партията."

"Досега никой не си е позволявал да заплита партията в такова политическо блато. Ако Нинова продължи да блокира работата, има възможности за регистрация. Най-чистият вариант е БСП да се регистрира и после да правим коалиция", възмути се той пред Нова нюз.

Всички действия на Нинова и приближените ѝ идвали от "едно его".

"Аз съм от хората, които никога нямаше да гласува за изключването на Корнелия Нинова, защото смятам, че това не беше добро действие. Направихме го заради наистина системния опит за саботаж. Ще намерим начин да участваме на изборите", заяви още Симов. 

Във вторник се очаква БСП да подпише голямото ляво обединение, с което да се яви на изборите.