Националният съвет на БСП се събра на извънредно заседание, за да решава как да накаже Корнелия Нинова и приближените ѝ в партията.

Бившата лидерка е обвинявана за юридическия казус около легитимността на ръководството, застращаващ явяването на БСП на вота на 27 октомври, както и че нарушава партийния устав.

Сред вариантите, които се обсъждат са едногодишно наказание и изключване на Нинова.

При влизането си на заседанието на НС Нинова увери, че каквото и да се случи БСП ще се регистрира за изборите с листи на хора от партията, предложени от структурите.

"В безсилието си днес искат нашето изключване. Има такава точка. Не ни е страх", заяви тя.

Нинова е внесла предложение в дневния ред на Националния съвет за спешно свикване на конгрес на 28 септември. Този конгрес може да даде енергия на БСП, стимул за кампанията и сигнал за единство, смята тя. Конгресът ще констатира моята оставка, за да приключи процеса, тъй като докато конгресът не го е констатира, той не е приключил, настоя бившата лидерка на БСП.

Малко преди началото на заседанието на Националния съвет, пред централата на БСП на ул. Позитано избухна напрежение, след като поддръжници на бившата лидерка късаха плакати, разлепени от младежи социалисти с надписи като "БСП без Нинова". Стигна се и до намеса на полицията, а ул. "Позитано" беше затворена.

Кристиан Вигенин коментира по-рано през деня пред БНТ, че единственият шанс за достойно излизане от ситуацията е Корнелия Нинова да упълномощи Атанас Зафиров. Националният съвет на БСП му е дал права като изпълняващ длъжността председател на партията с пълно единодушие, посочи Вигенин.

Това не е просто битка между бившия председател и сегашното ръководство, това е някаква неясна за нас битка срещу легитимни органи на партията, каза още той.

"Заявките на Нинова, че тя ще подписва, ще внася листи, няма да внесе листи, които не ѝ харесват, мисля че излизат извън нормалното политическо поведение. Не си представях и не съм искал такъв финал на тези 8 години на Нинова начело на партията", заяви Вигенин.

Според него заради проблемите има вероятност БСП да не участва на изборите.

Очаквайте подробности