Колко популярен е чатът Telegram сред престъпниците, политическите радикали и терористичните организации? На практика той е любим за всички гореизброени, показа скорошно разследване на "Ню Йорк таймс".

Само за седмица след ареста на основателя на приложението Павел Дуров, от изданието са открили 1500 канала, управлявани от бели националисти, които координират дейности сред почти един милион души по света.

Оръжия се предлагат в над 24 канала, незаконни наркотици могат да се купят в 22 канала, предлагащи доставки в над 22 държави. 

Терористичната организация "Хамас" има поне 40 канала, като аудиторията им нараства десетократно след атаките на 7 октомври в Израел, като през октомври те достигат над 400 милиона гледания.

От изданието отбелязват, че активността в някои от тези канали е довела до насилие в реалния свят. Примери за това са скорошните бунтове във Великобритания и палежи на центрове за настаняване на мигранти в Ирландия, свързани с език на омразата в приложението.

Telegram поддържа криптиране от край до край - философията на Дуров е, че трябва да има минимална правителствена намеса в онлайн комуникациите. Telegram има едва няколкостотин модератори - в сравнение с хиляди в други платформи.

Все повече държави по света обаче реагират на безкрайната свобода на комуникация в приложението. Затова и френските власти задържаха Дуров - според прокуратура там от приложението почти напълно са игнорирали техните искания за съдействие при разследване на канали за детска порнография.

За момента най-сериозният натиск идва не от правителствата, а от Apple и Google - собствениците на платформите, на които се инсталира приложението. За това призна и самият Дуров в интервю по-рано през тази година. Двата техногиганта могат да направят приложението практически невидимо, като го махнат от магазините си в двете най-популярни операционни системи за смарт устройства - iOS и Android.

След освобождаването си Дуров вече заяви готовност за по-строга модерация - но въпреки това регулатори в Европа и по света се готвят да създадат инструменти, с които да окажат допълнителен натиск на приложението, ако се наложи.

Друг проблем е, че Telegram е просто едно от най-популярните приложения от този тип - а не единственото. Ако Дуров и екипът му започнат да се съобразяват с властите, престъпниците и терористите най-вероятно бързо ще се преместят на друга чат програма с криптиране.